Article:

Sopar-G: Vida Extraterrestre, la tenim a tocar? - Rafel Balaguer

22-05-2021 Rafel Balaguer

El tema del sopar-debat és "Vida Extraterrestre, la tenim a tocar?"
El passat dissabte, dia 22 de maig, fins a una vintena de participants van gaudir d'un bon sopar-debat online sobre un tema apassionant, la vida extraterrestre.
Van participar-hi socis d'Astrogirona, Astrobanyoles i Astrolliurona, en una de les activitats en aquest format amb més participació.
Aquest sopar-debat era el testimoni del darrer sopar, a on es va parlar sobre el radiotelescopi d'Arecibo, on ens centrarem sobre un dels temes que van ser fonamentals en la investigació astronòmica realitzada amb aquest fantàstic equipament: la recerca de vida extraterrestre.
Per obrir el debat, en Rafael Balaguer va fer una introducció al tema, exposant alguns conceptes clau i que poden servir de fil conductor a les intervencions dels participants.
Des del mateix moment de l'adveniment de la conciència humana moderna, la nostra espècie ha estat víctima una gran inquietud: la trista possibilitat de la seva solitud en el Cosmos.
Diferents enfocaments han intentat respondre a aquesta i altres qüestions, estem sols a l'Univers, hi ha vida fora de la Terra, si aquesta vida existeix... serà intel·ligent? Ens hi podrem comunicar?
Vam parlar sobre què és la vida, com poden ser les formes de vida extraterrestres, si aquestes poden ser intel·ligents o no, de la possibilitat real d'establir-hi contacte, de la famosa equació de Drake, de si els encontres en la no menys famosa "tercera fase" ja estan "desfasats", d'OVNIS, de si els extraterrestres ja estan entre nosaltres o potser no cal que esmercem temps ni diners en intentar trobar-los, de biomarcadors i tecnomarcadors, extremòfils, el principi antròpic, els límits de la consciència...
Es van comentar molts temes i es van poder veure imatges i vídeos molt interessants.
L'activitat va ser maratoniana, va durar 3 hores i quaranta minuts!
Moltes gràcies a totes les persones que van participar i que van fer possible la trobada.
Foto: Quim Bigas-Astrogirona