Article:

12a Nit d’Estels al Puig de Sant Martirià

19-07-2019 Carles Puncernau

El passat divendres dia 19 es vam realitzar de nou una activitat conjunta amb la Biblioteca Pública de Banyoles.
En aquesta ocasió no vam comptar amb la gran ajuda d’un eclipsi total de lluna, però ens va anar molt bé tenir a la nostra disposició al cel als planetes Júpiter i Saturn.
L'activitat va començar a les 21 h amb un contes per a nens a càrrec de Joan Boer. Gairebé hi havia un centenar de persones. Després d’estar una hora escoltant les seves preciosos històries, es va aprofitar per gaudir d’una altra efemèride espacial. Ens va atravessar pel cel l’Estació Espacial Internacional (ISS), que es va deixar veure durant sis minuts mentre creuava el cel d'oest a est i amb una brillantor superior a la del propi Júpiter.
Cap a les 22 hores quan es va començar a fer fosc, després de posar en estació els nostres tres telescopis, manegats per en Gilbert, en Toni i l’Àngel, ens vam deleitar amb l’observació dels dos planetes ja esmentats. Una mica abans de mitja nit va sortir la lluna, ben vermella en aquell moment, i ens va deparar unes bones vistes.
Una nit ben agradable, plena de sorpreses, pels nous aficionats a l’astronomia que ens van visitar.

En Carles (esquerra) i l'Àngel enfocant un punt al cel. La contaminació lumínica generada per Banyoles clarament visible al darrera