Article:

Sopar-G: Art i ciència - Àlex Navarro - Xavi de Palau

15-02-2017 Alex Navarro

El passat dissabte dia 11 de febrer, als locals del Club Natació, vàrem fer un dels nostres SOPARS G-ASTRONÒMICS. En aquestes trobades, al voltant d'una taula amb productes de la terra, es presenta un tema novedós, inquietant o prou rellevant sobre astronomia, ciència o bé "filosofades" futuristes que es debat entre els assistents.
En aquesta ocasió el sopar ha girat entorn l'ART i la CIÈNCIA. L'Alex Navarro i en Xavi de Palau van posar sobre la taula les seves idees sobre com aquestes dues gran branques de la cultura han viscut durant molts anys allunyades i a vegades enfrontades fent una mica d'història i parlant dels gran homes que, com a excepció, han brillat precisament per la seva dualitat d'interessos. Els dos ponents defensaren la necessitat vital de que la ciència es pugui beneficiar de les arts en general – i les lletres altres branques mal anomenades «humanitats» - com a eina de divulgació i també com una via d'ampliació de mires. Les arts, que utilitzen la ciència ja des de segles, es veuria també beneficiada d'un apropament a les ciències en la seva creació i per la comprensió del món.
Es va debatre de com la tecnologia unifica cada vegada més aquest dos grans mons i sobre els clars eixos unificadors que són la imaginació, la creativitat i la cerca de la bellesa, encara que es treballi amb mètodes clarament diferenciats.
Partint d'aquest fet, es va parlar de les diferents iniciatives internes i externes en el sí de les universitats, institucions i entitats privades d'ensenyament i de lleure. El nostre sistema d'ensenyament està emprant cada vegada més el sistema de treball per projectes que fa que es comenci en l'escola el treballar en equip que utilitza diferents disciplines; això és el que els joves es trobaran en el món en el que vivim.
Una vintena de comensals molt participatius va fer possible que tant ponents com ells mateixos en traguéssim el màxim possible d'aquest debat.