Article:

5è Premi Astrobanyoles: Presentació del treball guanyador

11-05-2015 Josep Lluís Díez

Presentació del treball guanyador del Premi Astrobanyoles 2015: "Obtenció d'etanol com a combustible". Aniol Roure i Bassols, INS Josep Brugulat.
L'Aniol va plantejar el treball com una exploració de les energies alternatives i va escollir, d'aquestes, una energia que prové de la matèria viva. Així, prova d'obtenir un combustible, etanol (l'alcohol comú) a partir de les algues (obtingudes en el seu medi natural: l'estany, estanyols, rierols), la patata o la farina i es demana si serà possible utilitzar-lo com a combustible per a motors.
Estudia què és l'etanol i la manera com es pot obtenir, per fermentació de les algues, patata i farina, amb l'assessorament del Dr. Jesús Garcia, catedràtic de microbiologia de la UdG. Després prova la manera d'extreure l'etanol de la massa fermentada, per destil·lació amb un alambí de 20 litres de capacitat i un altre destil·lador petit, de laboratori i, fins i tot, fa una destil·lació del destil·lat, una segona destil·lació, per obtenir un producte final més pur. D'aquestes proves resulten èxits i fracassos, així és l'experimentació científica: les algues no li resulten viables per obtenir alcohol, però de la patata i la farina, arriba a obtenir uns bons rendiments, 14% i 40% respectivament. L'alcohol obtingut l'utilitza en el motor d'un avió de ràdio control, per provar la seva qualitat com a combustible. En un petit vídeo mostra com funciona el motor amb l'etanol obtingut, sense diferència apreciable respecte el combustible estàndard.
Amb les preguntes dels assistents va acabar la presentació d'aquest magnífic treball, concloent la 5a edició del Premi Astrobanyoles. Aquest treball guanyador, així com els finalistes i els altres treballs participants es poden veure a l'històric d'edicions, a l'apartat del Premi d'Astrobanyoles d'aquesta pàgina.