Article:

Dos banyolins guardonats als premi RPJ

27-04-2015 Joan Anton Abellan

Els dos joves banyolins de Satestrat (www.satestrat.com), Aleix Coma i Lluís Portella, que l'any passat es varen endur el premi de Recerca i Divulgació Cientifica, que Astrobanyoles concedeix des de fa uns anys, van ser guardonats el passat dissabte dia 25 a la 33ª edició dels Premis de Recerca Jove (RPJ).
Uns premis que convoca anualment el Govern de la Generalitat de Catalunya, i que pretenen despertar vocacions científiques entre els joves estudiants del país. Així, els PRJ recompensen l’esforç dels alumnes i també premien els centres escolars que animen els estudiants a endinsar-se en la investigació científica.
Noms il·lustres com Manel Esteller, director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, Josep Coll, director del Centre d’Investigació de Primats Wolfgang Köhler de Leipzig, o Teresa Roig, cap de l’àrea de rehabilitació neuropsicosocial de l’Institut Guttmann, han rebut aquest premi al llarg dels anys.
En total va haver-hi deu projectes premiats a les comarques de Girona i, del Pla de l'Estany, se'n van presentar tres. No obstant, els altres dos no van estar premiats.
El mateix dissabte a la tarda, Lluís Portella i Aleix Coma, participaren al Festival NOVUM de Ciència, tecnologia i innovació. Concretament ho varen fer dins la Festa de la Ciència que va tenir lloc a la Plaça de les Glòries Catalanes (Barcelona), la qual està promoguda per l'Ajuntament de Barcelona i l'equip d'en Dani Jiménez, físic i divulgador científic (actualment presentador del programa Dinàmiks al canal Súper 3).
Els dos joves de Satestrat varen tenir l'oportunitat d'explicar el seu projecte a totes aquelles persones que es varen apropar a la carpa Einstein. També, totes aquelles persones que ho van voler, van poder escriure i/o gravar un missatge que arribarà fins a l'espai gràcies a la sonda Satestrat II.
Recordem que els dos joves continuen treballant en el projecte i en la construcció d'una segona sonda.