Article:

Primera Trobada d'Agrupacions Astronòmiques Catalanes

15-06-2014 Joan Anton Abellan

Organitzada per AstroAnoia, GAME i l'Observatori de Pujalt, el passat dissabte dia 14 de juliol es va dur a terme la Primera Trobada d'Agrupacions Astronòmiques Catalanes (TAAC).
Més d'un centenar de persones, representant a 15 agrupacions astronòmiques del nostre país, ens vàrem aplegar des de quarts de deu del matí al Museu de la Pell d'Igualada per tal d'assistir a aquesta primera jornada astronòmica catalana.
Desprès de les paraules de benvinguda dels amfitrions, i del representat municipal, es va començar per presentar a les diferents agrupacions participants a la trobada, tasca duta a terme per un representant de cada una d'elles.
Un breu descans, ens va dur al començament de les ponències, essent el primer en Diego Rodríguez, del Grup d'Astronomia de Mataró, que ens va parlar de Missions espacials amb animals en el temps de la URSS. Li va seguir, una breu exposició sobre Exoplanetes, a càrrec de l'Ignasi Ribas, de l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE-CSIC). I com a cloenda de la sessió matinal, el nostre soci Daniel Bosch, ens va fer viatjar a les terres fredes del nord amb una conferència que va versar sobre les Aurores Boreals.
Desprès d'un dinar de germanor, en Rafael Balaguer, president d'AstroGirona i soci d'Astrobanyoles, va aconseguir, en aquesta hora tant dolenta, com son les quatre de la tarda, mantenir a l'audiència atenta a la seva xerrada Sintonitzant Júpiter. Un tastet de radioastronomia amateur. I com a cloenda a les ponències Josep Manel Carrasco, de l'iInstitut de Ciències del Cosmos, Dpt d'Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona, ens va parlar d'aquest projecte que porta per nom Gaia.
Una taula rodona amb un representat de cada associació, —que entre d'altres coses va acordar el compromís de començar a treballar en la idea d'aconseguir crear una coordinadora d'agrupacions catalanes que en un futur pugui esdevenir-ne una Federació d'Agrupacions Astronòmiques Catalanes—, va cloure aquesta jornada, en la que tant sols queda agrair als organitzadors, que tot i la seva joventut com associació, s'haguessin atrevit a dur a terme aquest acte, un acte que cal a dir que fa anys que corria en ment de molts de nosaltres, però que no havia arribat a quallar mai.
Per últim afegir que per part gironina varem ser 17 els assistents: 10 d'Astrobanyoles, 5 d'AstroGirona i 2 de l'Agrupació Astronòmica de la Garrotxa.