Article:

4art Premi Astrobanyoles: Lliurament de premis i presentació dels treballs finalistes

12-05-2014 Josep Lluís Díez

Marc Marturià, alumne de 2n de BTX de l'INS Pere Alsius i Torrent va presentar el treball finalista "Una vida dolça", que tracta de la malaltia "Diabetis Mellitus tipus1". Partint d'una motivació personal per fer el treball, va estudiar les característiques i el tractament de la malaltia i va realitzar una estada a l'hospital Josep Trueta de Girona, seguint casos concrets i parlant amb metges i infermeres.
Realitzant el treball ha après que:
- per el tractament de la diabetis s'han de tenir en compte tres factors molt importants: la injecció d'insulina, l'alimentació i l'exercici físic,
- els nous tractaments d'insulina permeten continuar fent esport als malalts de diabetis,
- el futur passa per dues línies d'investigació ben diferenciades: la investigació tecnològica, destinada a millorar la qualitat de vida del pacient i la investigació biològica destinada a la curació de la malaltia o almenys pal·liar al màxim els seus efectes.
L'estada a l'hospital Josep Trueta durant dues setmanes, li va permetre conèixer el dia a dia dels tractaments. A més a més va realitzar un treball experimental per analitzar el contingut de glucosa de diferents begudes, per veure quina es comporta millor en el tractament de la hipoglucèmia. Finalment fa fer una enquesta a 21 malalts per a conèixer diferents formes de detecció i tractament i va estudiar la situació de la malaltia en diferents països.

Aleix Coma i Lluís Portella, alumnes de 2n de BTX de l'INS Pere Alsius i Torrent, són els autors del treball guanyador: “Satestrat, una experiència de grans altures”. Volien construir una sonda i llençar-la a l'espai mitjançant un globus, superant els 35.000 m d'alçada i alhora, demostrar l'existència de la capa d'ozó i obtenir imatges de la Terra.
La construcció de la sonda comportava també el globus per fer-la pujar i el paracaigudes per la baixada. La sonda constava d'una placa base Arduino 1, sensors de temperatura, GPS i una càmera per a gravar les imatges. Tot anava dins d'una caixa de porexpan i envoltat d'un aïllant tèrmic, que mantenia la calor produïda pels components electrònics, contrarestant les baixes temperatures de l'exterior. Obtingut el necessari permís d'AENA, el dia 24 de juliol de 2013, es va enlairar la sonda al Pla de Martís. Aleix i Lluís van mostrar els vídeos del llançament i de les imatges que va gravar la càmera i van explicar les dificultats que van tenir per a recuperar-la el 19 d'octubre, 3 mesos després d'haver aterrat.
Dades obtingudes:
- velocitat de pujada: 6,6 m/s, alçada assolida 36.400 m,
- l'aïllament tèrmic es va mostrar efectiu, com es comprova en la variació de temperatura interior,
- la variació sobtada de la temperatura exterior mostra el moment en el que entra a la capa d'ozó i és una prova de la seva existència,
- les imatges obtingudes mostren la curvatura de la Terra i el color negre del cel.
Els autors van explicar finalment el seu nou projecte Satestrat II, en el que substitueixen la caixa per un avió teledirigit, que es veu a la imatge. Així, quan la sonda arribi al punt més alt, faran que torni planejant, literalment fins els seus peus.
Els dos treballs presentats avui i la resta de treballs presentats es poden veure a l'apartat del premi, històric d'edicions.

[PDF1]