Article:

X trobada d'astroassociacions de les comarques de Girona

01-12-2013 Daniel Bosch

Aquest any, la trobada d'associacions tocava organitzar-la als companys de Figueres seguint la roda d'organitzadors establerta originàriament. El cas és que per "A" o per "B" els companys de Figueres no varen poder lligar la logística de l'organització i al final la de Girona es va oferir a organitzar-la aquest any. Per això el dissabte dia 30 de novembre ens varen trobar tots al Centre Cultural Can Roig de Llagostera

Com ja sabeu els que ja heu vingut altres vegades, aquesta és una molt bona oportunitat per retrobar-se amb els companys de la resta de Girona, per refermar relacions i veure què s'està fent a prop de nosaltres. Les xerrades que precedien el sopar de germanor varen ser diverses, corrent a càrrec dels amfitrions les dues primeres. En Rafel Balaguer amb la seva característica glossa ens va mostrar quasi a crits les evidències de vida extraterrestre fóra de la terra. "Estem a les portes d'un canvi de paradigma!" ara quasi que cal cercar on NO hi ha vida més que no pas on n'hi ha.

Més tard en Jordi Arnella ens va explicar les seves vivències personals per tal de poder fer astrofotografia de cel profund fent servir un telescopi a priori molt poc apropiat per fer-ho. ÉS molt sa veure com algú es crema les neurones per poder treure el màxim suc al material que té. Ens va explicar es sistema del Hyperstar també conegut com Fastar per posar la càmera directament al focus primari d'un Smith Casegrain convertint un tub de visual i planetària (f/10) en una autèntic astrògraf (F/2).

Després d'una petita pausa, en Daniel Bosch, d'Astrobanyoles, ens va fer un breu explicació sobre els motius i conceptes del Modelatge d'un telescopi i com realitzar-l'ho amb els programari TheSkyX.

Seguidament, en Pere Horts, de l'associació de Figueres, ens va posar al dia de com està actualment el tema del reglament que ha de desenvolupar la llei de protecció del cel. Sembla que hi ha millors perspectives que les que hi havien fa encara no un any. L'antic reglament s'ha retirat en ser considerat il·legal per part del tribunal superior de justícia i el recurs que sobre aquesta sentència que havia inicialment interposat la Generalitat, ha estat retirat per part dels nous gestors del Departament actual en acceptar la sentència del Tribunal. Ara el nou reglament que té un esperit més proper està a les portes d'entrar en fase d'exposició pública. Sembla ser que aquest nou reglament sí que recull millor l'esperit de la llei. Malgrat que s'ha demanat que s'aprovi per via urgent, en el millor dels casos s'aprovaria cap al mes de Juliol del 2014, però entre una cosa i l'altra ja es donaria per bo que ho fes fins hi tot a finals del 2015. Cal esperar però que no hi hagi un canvi novament de composició de govern i ho torni a capgirar tot tal com va passar amb l'entrada del primer tripartit. Segurament en properes edicions, en Pere ens anirà informant de com va aquest tema.

Finalment en Juan Carlos Casado, també de Figueres, ens va meravellar a tots novament amb unes imatges espectaculars del seu recent viatge a Kènia a la cacera del seu 11 eclipse de sol. Aquest cop amb molt de suspens amb tempesta de sorra inclosa just al començament del fenomen.

En acabar varem anar tots a sopar a Ca l'Artau on veritablement es realitza la trobada, doncs el poder xerrar distesament amb tots els companys és "la principal raó" de ser d'aquestes trobades.

Per cert, la gran novetat d'enguany va ser la presència d'una nova astroassociació: la de Lloret, que s'ha format fa gairebé un any. Una associació amb molta vocació divulgativa ja que tal com diuen ells, a Lloret ja no es pot veure el cel estrellat.