Article:

Excursió al Fluvià amb visita de la central de Serinyà, el 16.11.2013.

18-11-2013 Josep Lluís Díez

Aquest any també es va fer la ja tradicional excursió de la Setmana de la Ciència, amb la col·laboració del Centre Excursionista de Banyoles, Astrobanyoles i el grup de ciències del CRP. Joan Anton Abellan d'Astrobanyoles va posar les explicacions sobre el terreny, continuació de la seva xerrada del dia anterior, Joan Surroca del Centre Excursionista es va cuidar del guiatge expert de l'excursió i els tècnics d'Agri Energia, Jordi Rigau, director i Narcís Roca, director tècnic, de les explicacions de la central de Serinyà. La visita de la central va ser gestionada per Josep Angelats, company d'Astrobanyoles.
L'excursió va començar a les 9:30, sortint en autocar cap a Esponellà, on vam visitar l'exterior de la central que hi ha allà i la presa, a uns 200 m aigües amunt i d'accés ben poc conegut. Seguint el Fluvià vam arribar a la segona central, la de Martís. En aquesta central i l'anterior hi ha les impressionants marques del nivell al que va arribar l'aigua el 17 d'octubre de 1940, que van deixar anegat fins al segon pis l'edifici de cada central i totes les màquines i instal·lacions.
La visita de la central de Serinyà va ser una ocasió única per la majoria dels assistents. Les detallades explicacions sobre les dues turbines, una d'eix horitzontal i l'altre, la més antiga i original de quan es va fer la central, d'eix vertical, així com les dades de producció de les centrals i de la companyia van ser molt interessants. Les centrals tenen 100 anys d'existència i, encara que la producció d'energia elèctrica de les tres és petita, 5 GW.h / any, continuen en funcionament i connectades a la xarxa.
L'excursió va acabar arribant a Serinyà per uns i tornant caminant a Banyoles per altres.