Article:

SdC: Aprofitament hidràulic del Fluvià - Joan Anton Abellan

18-11-2013 Josep Lluís Díez

Joan Anton Abellan president d'Astrobanyoles amb la xerrada: “Aprofitament hidràulic del Fluvià: els pantans de Crespià, Esponellà i Sant Miquel de Campmajor”
Aquesta és la primera xerrada de la Setmana de la Ciència d'enguany, dedicada a la “gestió cooperativa de l'aigua”. Ja que l'aigua sempre és un tema interessant a Banyoles, aprofitem els coneixements del president d'Astrobanyoles sobre els diferents projectes de pantans al voltant del Fluvià per posar-nos al dia en un tema tan proper i alhora tant desconegut.
Joan Anton comença referint-se a la dessecació dels estanys de l'Alt Empordà els segles XVIII i XIX i el problema de la manca d'aigua a les ciutats i els regadius que va fer que es fessin diferents projectes de canals a Catalunya: Urgell, marge dreta de l'Ebre, delta del Llobregat,Infanta Luisa Carlota. Des del 1770 es parla d'un projecte de fer navegable el Ter des de Girona fins a Torroella de Montgrí que acaba per no ser realitat. El 1882, l'enginyer Victorià Felip i Vidal presenta el projecte del pantà de Crespià, que es va discutint fins el 1935 en que es posa la primera pedra de la casa de l'Administració, la coneguda ara com a “casa dels Enginyers” a Martís. Diferents problemes geològics, com aflorament de guixos i descobriment de coves molt grosses al terreny fan desestimar el projecte.
El 1953 s'aprova una nova variant, el pantà de Castellfollit i Sant Miquel de Campmajor, que torna a tenir el mateix desenllaç degut a que el subsòl, de guix, no pot retenir l'aigua. En dates ja molt properes, torna a revifar-se la questió: el 1983 es pensa en fer una gran presa a Esponellà de 42 m d'alçada i el 1995 es torna a parlar dins d'un ambiciós projecte per a portar aigua del Roine. Però fins ara, tot ha quedat en res, com podem comprovar si ens acostem a veure el Fluvià.
La sessió va acabar amb els comentaris dels assistents, segons les seves pròpies experiències al respecte i un gran aplaudiment per en Joan Anton.
Si voleu consultar escrits de Joan Anton sobre el tema:
De la muntanya al mar [1]
Projectes d'embassaments al Pla de l'Estany [2]

[Enllaç1]  -  [Enllaç2]