Article:

TdC: Els tríops cancriformis - Dani Boix

07-10-2013 Josep Lluís Díez

La primera sessió de Tardes de Ciència d'enguany ha estat dedicada als Triops. Segurament no hauríem pogut començar millor. El professor Dani Boix, de l'Institut d'Ecologia Aquàtica de la UdG va explicar aspectes de la vida i característiques d'aquests crustacis que van ampliar molt el nostre coneixement d'aquests animals i van trencar alguns mites. El nom Triops ve de “tres òptiques” o “tres ulls”, abans es deien Apus, però aquest nom correspon ara a un altre crustaci, destructor de plantes d'arròs i des de fa anys, el nom correcte dels animals que apareixen quan s'emplena l'estany d'Espolla, és Triops cancriformis.
El Triops cancriformis és present a Europa, però hi ha altres espècies de Triops repartits per tot el món. Tenen tres sistemes de reproducció: 1, gonocorisme, o reproducció sexual per mascles i femelles, 2, hermafroditisme, femelles que s'autofecunden i 3, androdioecia, o mescla d'hermafrodites femelles i mascles que poden reproduir-se alhora pels dos procediments anteriors. Dels cancriformis, els d'Espolla són els únics al món que es reprodueixen per mascles i femelles. Així que, els que crèiem que els animals d'Espolla eren únics al món, podem continuar creient-lo, però no que siguin una espècie única. Una altre mite era allò d'anomenar-los fòssils vivents, doncs no, els Triops no poden ser considerats fòssils, perquè tenen tota una evolució, per exemple quant al sistema de reproducció, al llarg dels 300 milions d'anys d'existència.
La xerrada va continuar amb més detalls: cada vegada que hi ha aigua a Espolla, un ou es transforma en larva en 48 hores, poden aparèixer entre 500.000 i 3 milions d'individus que viuen entre 1 i 3 mesos, mengen altres animals i inclús es poden arribar a menjar entre ells,... Després de quasi dues hores de sessió, amb moltes preguntes, el públic va agrair la xerrada d'en Dani Boix amb un fort aplaudiment.