Article:

El cometa Panstarrs visible des de la nostra comarca

12-03-2013 Xavier de Palau

A partir del 12 de marš des de la nostra comarca, es podrÓ veure a ull nu el cometa C/2011 L4 (Panstarrs) durant uns 20 minuts (amb el vist i plau dels n˙vols).
El punt on mirar Ús justament on es posa el Sol. Els observadors haurem d'esperar a que aquest s'amagui sota l'horitzˇ i cercar-lo al cantˇ de la lluna creixent, a pocs graus d'elevaciˇ. Aix˛ sÝ, si els n˙vols ho permeten.
Es veu com un puntet entre les constelĚlacions dels Peixos, PegÓs i Andr˛meda. Durant el mes d'abril s'esvairÓ i nomÚs serÓ visible utilitzant grans telescopis cap a la constelĚlaciˇ d'Andr˛meda. Sent la direcciˇ de la seva cua contrÓria a la posiciˇ del Sol
El cometa va ser descobert el juny del 2011 pels investigadors del telescopi Pan-Starrs de sondeig panorÓmic i de sistema de resposta rÓida situat a l'illa de Maui (Hawai).
El cometa provÚ del N˙vol d'Oort, un viatge de milions d'anys des dels lÝmits del nostre sistema solar fins apropar-se a 45 milions de kil˛metres del Sol (0.3 UA), la mateixa distÓncia de l'˛rbita de Mercuri i a 93 milions de kil˛metres (1.10 UA) de la Terra en el seu punt mÓxim (dia 10 de marš).
Traša del cometa als propers dies. Imatge generada amb Xephem