Article:

La boja inclinació nadalenca de Saturn

25-12-2008 Josep Angelats

Si esteu acostumats a veure Saturn amb els seus brillants i amples anells, mireu-lo ara. La inclinació l'ha transformat en una solitària i inconeguda bola de gas. Continuarà així fins el gener del 2009.

Durant tot l'any els anells de Saturn s'han anat inclinant cap a la Terra i ara es troben quasi horitzontals.
L'angle d'obertura és tan fi com un full de paper, que no arriba als 0.8º. Vist de costat, els anells que normalment es veuen amples i brillants, s'han convertit en una ratlla d'ombres que divideix els dos hemisferis de Saturn. L'astrònom aficionat Efraín Morales Rivera, de Aguadilla, Puerto Rico, ha anat seguint a Saturn i ha creat la següent imatge composta.
Els astrònoms anomenen aquest fenomen encreuament de plans anulars. A mesura que Saturn va donant voltes al Sol (una vegada cada 14 o 15 anys) va inclinant els seus anells en direcció cap a la terra. Com que els anells són tan prims, poden desaparèixer del camp visual amb un telescopi casolà. Just en el moment del encreuament, Saturn experimenta una astoradora metamorfosi. El planeta dels anells queda transformat a una solitària bola de gas, quasi inconeguda.
Foto presa pel telescopi Hubble [Enllaç inexistent]
Remarca històrica: Al cap de poc temps que Galileo hagués descobert els anells de Saturn, al 1610, aquests també van desaparèixer, precisament d'aquesta manera. Galileo no va comprendre la naturalesa dels anells ni tampoc per què van desaparèixer, (això el va confondre de mala manera) però la seva intuïció relacionada amb la física va triomfar. "Ja tornaran",va predir, i sense haver sabut mai el perquè, va tenir raó. L'angle d'obertura no serà exactament 0º fins el 4 de setembre del 2009, però Saturn estarà tan aprop del sol que ningú podrà veure com els anells desapareixen amb un obrir i tancar d'ulls. El millor moment per albirar-los és ara. L'angle mínim d'obertura de 0.8º continuarà seguint-ho tots aquests dies de festes de Nadal, però aquest gener del 2009, els anells començaran a obrir-se altre vegada, una obertura passatgera degut als moviments orbitals de la Terra i de Saturn. Quan ja comencin a desaparèixer altra vegada a l'estiu del 2009, Saturn estarà tan a prop del Sol que seria molt perillós mirar-ho amb un telescopi.
El pròxim encreuament de plans anulars que es pugui albirar fàcilment no passarà fins l'any 2038. De totes maneres si aquests dies de festa us aixequeu abans de que surti el sol i apunte-ho el telescopi cap a l' "estrella" dorada de Leo pode-ho contemplar la boja inclinació nadalenca de Saturn.