Article:

El cel a l'estiu

02-07-2008 Xavier de Palau

L'estiu Ús una bona Ŕpoca de l'any per a gaudir de l'astronomia. Les cÓlides nits conviden a sortir al camp per observar el nostre cel.
L'asterisme mÚs importat que anuncia l'arribada d'aquesta estaciˇ Ús el Triangle de l'Estiu. Sˇn les estrelles mÚs brillants que es veuen a la nit: Vega de la constelĚlaciˇ de la Lira, Deneb del Cigne i Altair de l'└guila. La constelĚlaciˇ que dominarÓ el cel serÓ HŔrcules on podem observar el seu famˇs c˙mul globular M13. A la Lira podem apuntar el telescopi a la nebulosa planetÓria de l'Anell (M57). Durant l'agost Ús un bon moment per observar el centre de la nostra Via LÓctea, cap a la constelĚlaciˇ de Sagitari. AllÓ veurem amb uns simples binocles alguns dels objectes de mÚs gran bellesa com ara la Nebulosa de la Llacuna (M8) o el c˙mul globular M22 entre altres. No deixarÓ de visitar-nos com cada any la famosa pluja d'estels els Perseids, coneguda popularment com les LlÓgrimes de Sant Llorenš. La seva activitat comenšarÓ a finals de juliol, arribant la seva plenitud la nit del 12 d'agost. TambÚ cal esmentar la pluja Delta-AquÓrides amb el seu mÓxim el 27 de juliol.
El dia 16 d'agost podrem observar l'eclipsi parcial de lluna des de les 18:24 fins a les 23:55 (T.U.) amb el seu mÓxim a les 21:11 (T.U.). El dia 1 d'agost a les 10:23 (T.U.) es produirÓ l'eclipse total de sol que nomÚs serÓ visible al nord del CanadÓ, GroenlÓndia, SibŔria, Mong˛lia i la Xina. parcialment arribarÓ a la part mÚs oriental d'AmŔrica del Nord, nord d'Europa i Asia. Per observar planetes cal tenir en compte que Mercuri serÓ difÝcil d'observar. Els millors dies seran a finals d'agost immediatament desprÚs de la posta de sol. El dia 20 estarÓ a nomÚs 1║ de Venus cosa que el farÓ fÓcilment localitzable. TambÚ es podrÓ veure a l'alba a principis de juliol. Mart, Venus i Saturn estaran molt baixos a l'horitzˇ, desprÚs de la posta de sol. Millor observar-los durant el mes de juliol. J˙piter serÓ el rei de les nits d'estiu. S'ocultarÓ poc abans de l'alba a finals d'agost. M13. A la Lira podem apuntar el telescopi a la nebulosa planetÓria de l'Anell (M57). Durant l'agost Ús un bon moment per observar el centre de la nostra Via LÓctia, cap a la constelĚlaciˇ de Sagitari. AllÓ veurem amb uns simples binocles alguns dels objectes de mÚs gran bellesa com ara la Nebulosa de la Llacuna (M8) o el c˙mul globular M22 entre altres.
No deixarÓ de visitar-nos com cada any la famosa pluja d'estels els PersŔids, coneguda popularment com les LlÓgrimes de Sant Llorenš. La seva activitat comenšarÓ a finals de juliol, arribant la seva plenitud la nit del 12 d'agost. TambÚ cal esmentar la pluja Delta-AquÓrides amb el seu mÓxim el 27 de juliol. El dia 16 d'agost podrem observar l'eclipsi parcial de lluna des de les 18:24 fins a les 23:55 (T.U.) amb el seu mÓxim a les 21:11 (T.U.).
El dia 1 d'agost a les 10:23 (T.U.) es produirÓ l'eclipse total de sol que nomÚs serÓ visible al nord del CanadÓ, GroenlÓndia, SibŔria, Mong˛lia i la Xina. parcialment arribarÓ a la part mÚs oriental d'AmŔrica del Nord, nord d'Europa i └sia.
Per observar planetes cal tenir en compte que Mercuri serÓ difÝcil d'observar. Els millors dies seran a finals d'agost immediatament desprÚs de la posta de sol. El dia 20 estarÓ a nomÚs 1║ de Venus cosa que el farÓ fÓcilment localitzable. TambÚ es podrÓ veure a l'alba a principis de juliol.
Mart, Venus i Saturn estaran molt baixos a l'horitzˇ, desprÚs de la posta de sol. Millor observar-los durant el mes de juliol.
J˙piter serÓ el rei de les nits d'estiu. S'ocultarÓ poc abans de l'alba a finals d'agost.