Article:

TdC: La contaminació lumínica: Com afecta a la salut i al medi ambient - Josep Maria Ollé

12-10-2024 Anna Larroy

Josep Maria Ollé és enginyer tècnic especialista en Luminotècnia i vocal de Celfosc associació contra la contaminació lumínica.

El passat dissabte 9 de maig vàrem engegar la vint-i-tresena temporada de tardes de ciència amb la xerrada d'en Josep Maria Ollé, que va començar la seva presentació amb un vídeo d'uns joves francesos que practicant parcour es dediquen a tancar els llums d'alguns aparadors i edificis. I ens pregunta: són uns bandarres o uns activistes?

En aquesta conferència ens comença definint què és la contaminació lumínica i ens explica que s'està convertint en un problema creixent dia a dia, ignorat per la ciutadania. És una contaminació que sembla invisible quan curiosament és produïda per la llum.

Per comprendre millor que és la contaminació lumínica ens explica que és la llum, ens dona una mica de vocabulari relatiu a la llum i la contaminació i ens mostra imatges nocturnes dels diferents continents fetes des d'un satèl·lit. A continuació ens parla del mal ús que se'n fa en la il·luminació nocturna dels espais exteriors. Analitza com i qui produeix la contaminació lumínica, de la que és responsable l'enllumenat públic deficient, els aparadors de les botigues i les vivendes particulars.

Per veure com ens pot afectar a la salut ens explica la fisiologia de la visió humana. I analitza com es produeix la llum artificial amb les actuals làmpades i els leds emprats en l'enllumenat exterior. Ens mostra mitjançant gràfics, els tipus de radiacions que produeixen cadascun del tipus de làmpades i leds i ens demana que fixem l'atenció en la radiació de 460 nm de longitud d'ona. Aquesta llum de color blau, molt present en els leds de llum freda, és molt perjudicial per als éssers vius, influeix també en la sisena extinció i en el canvi climàtic i entre d'altres problemes de salut, altera el cicle circadiari de son i vigília. Aquests problemes es podrien minimitzar si s'apliqués la normativa vigent a Catalunya i ens dóna exemples del seu incompliment.

Finalment ens mostra com es poden minimitzar els efectes de la llum artificial sense afectar a la visió del ull humà ni a la sensació de seguretat mb alguns exemples de descontaminació lumínica realitzats a Catalunya.

[Enllaç1]