Article:

Cine-fòrum: Moon

25-05-2024 Anna Larroy

Títol original: Moon
Any: 2009
Durada: 97 min
Director: Duncan Jones
País: Regne Unit
Guió: Duncan Jones, Nathan Parker
Actor principal: Sam Rockwell
Música: Clint Mansell
Fotograía: Gary Shaw
Companyies: Sony Pictures Clàssics, Liberty Films Entertainment

Dissabte passat 25 de maig, vàrem tenir la darrera sessió de Cinema Fòrum d'aquesta temporada. La pel·lícula escollida va ser Moon de Duncan Jones.

El film ens mostra en el primer minut un futur distòpic no gaire llunyà, on la Terra pateix la manca d'energia neta i com una companyia extreu Heli-3 de la lluna com a solució a aquest problema.
Un astronauta (Sam Rockwell) viu sol durant tres anys en una base minera a la lluna, controlant la maquinària i sense poder-se comunicar en directe amb la Terra. Quan el seu contracte està a punt d'esgotar-se descobreix un terrible secret.

Un cop acabada la pel·lícula l'Enric Figueras condueix el debat. Comença explicant-nos la utilització de l'He-3 en la fusió nuclear i la notícia que ha sortit a la premsa fa pocs dies de la presència d'aquest isòtop en el regolit de la lluna. Per tant Duncan Jones l'any 2009 la va ben encertar.
El segon tema que es planteja és la clonació. El deteriorament del protagonista a mida que va passant el temps, com li va passar a l'ovella Dolly, el primer mamífer clonat i el fet de que no estan sortint a la premsa més notícies relacionades amb aquest tema són comentats entre els assistents.
Parlem de robots. Gerty, el robot d'aquest film, està inspirat i sona igual que Hal-9000 de la pel·lícula 2001 de Stanley Kubrick i ens mostra ja una IA amb la que el protagonista pot mantenir converses.
Per últim parlem també de l'ètica de les multinacionals que tenen com a únic objectiu l'enriquiment i com el director utilitza la pel·lícula per visibilitzar les condicions de la classe treballadora.

I arriba el tercer temps. Un xop de cervesa per seguir parlant de ciència i també per intentar trobar una pel·lícula per la pròxima temporada que sigui més optimista.