Article:

TdC: Reptes de la robòtica a l’espai - Alícia Casals

13-01-2024 Anna Larroy

Alícia Casals és enginyera industrial i informàtica, catedràtica de la UPC. Ha treballat sobre robòtica intel·ligent amb aplicacions mèdiques, com a directora del programa de robòtica de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya.

Alícia Casals inicia la primera tarda de ciència del 2024 fent un repàs de la carrera espacial entre la Unió soviètica i els Estats Units. La cursa va començar amb una victòria de la URSS el 1957 en posar en òrbita el primer satèl·lit, l’Sputnik-1, mentre que el Projecte Vanguard amèrica va fracassar. Després la Unió soviètica va tenir un altre èxit en posar en òrbita el primer mamífer, la gossa Laika a bord de l’Sputnik-2. Ens parla també de Iuri Gagarin, el primer humà en viatjar a l’espai exterior i de l’èxit dels estats units en posar per primer cop als éssers humans sobre la Lluna. Segueix amb les sondes que s’han anat enviant posteriorment a d’altres planetes del sistema solar i al Sol i acaba aquesta part amb el programa internacional Artemis que pretén establir una base permanent a la Lluna.

Per dur a terme totes aquestes missions s’han anat construint robots capaços de desplaçar-se pel sol d’altres planetes, fet que constitueix un repte, per les condicions de temperatures extremes, atmosferes diferents i perquè no poden estar controlats directament des de la Terra.

Per últim ens fa una classificació d’aquests robots en: Sondes, naus, ..rovers, Braços articulats, Nanosatèl·lits i Telescopis. Amb una breu explicació de les diferents necessitats.

Durant el torn de preguntes ens explica com ha estat treballant en les aplicacions de la robotica a la medicina, per millorar les intervencions quirúrgiques o fabricant exoesquelets que ajudin a la rehabilitació.

[Enllaç1]