Article:

SdC: El Papa Silvestre II: l'astrolabi, l'àbac i la creu - Enric Figueras

17-11-2023 Carles Puncernau

El divendres dia 17 vam fer al Tint una xerrada a càrrec de l’Enric Figueras, soci de l’agrupació Astrobanyoles, sobre la persona del Papa Silvestre II amb motiu de la Setmana de la Ciència i com col·laboració amb una altre entitat local. Portava per títol El Papa Silvestre II: l’astrolabi, l’àbac i la creu.

El seu nom era Gerbert d’Orlhac. Ens va explicar la seva formació a Reims i al monestir de Ripoll, al segle X, a on el va portar el Comte Borrell II de Barcelona amb qui estava ben relacionat i també en Miró Bonfill, Bisbe de Girona i Comte de Besalú.

Estudiós del Trivium i Quatrivium va ser un savi matemàtic que va portar els coneixements àrabs al món llatí, especialment l’astrolabi i l’àbac, però aquest fet sobre paper o al terra, sense arrossegar boletes, i permetent fer càlculs, multiplicacions, d’una forma més ràpida. De fet, va ser qui va introduir els números, la seva grafia, tal com els coneixem avui en dia.

L’astrolabi era un instrument, també d’origen àrab, que et permetia fer diversos càlculs per saber la teva posició, tant de dia com de nit. Especialment útil per a navegació per mar i terra.

Va acabar sent nomenat Papa amb el nom de Silvestre II l’any 999. El seu somni era tornar a unir l’Església de Roma amb la Bizanci.