Article:

Perseids: Una nit fantàstica observant el cel.

12-08-2023 Anna Larroy

Dissabte 12 d’agost des d’Astrobanyoles hem organitzat una trobada per a observar les llàgrimes de Sant Llorenç que enguany tenen el màxim d’activitat les nits del dissabte i el diumenge.

Ha estat una nit molt especial. Més d’un centenar de persones ens hem trobat a la posta de Sol, a la pista d’aeromodelisme del Pla de Martís, per observar els Perseids, la pluja de meteors.

Però que són els Perseids?
són una pluja de meteors provocada per la cua de pols còsmica que el cometa Swift-Tuttle deixa anar al seu pas. La Terra, en la seva òrbita al voltant del Sol, un cop a l’any, al mes d’agost, travessa aquesta cua.

S'anomenen Perseids en referència al seu radiant (punt d'origen aparent sobre la volta del cel), que és a la constel·lació de Perseu, a tocar de la de Cassiopea.

A mes aquest any hem tingut la sort que no hi havia lluna, sortia de matinada i sols un 10%, estava en quart minvant. Els núvols també ens acompanyaven però no vàrem perdre l’esperança. Vàrem aprofitar el temps per sopar i per fer alguna petita explicació. Però per muntar els telescopis necessitàvem veure la Polar i es resistia a aparèixer. Finalment, passada la mitja nit els núvols s’obriren i va quedar una nit fantàstica.

Evitant qualsevol llum blanca, oblidem els mòbils i ens posem còmodes per mirar el cel. Vàrem poder veure uns quants meteors i els satèl·lits Starlink, i amb els telescopis observem Júpiter, Saturn, estrelles dobles i nebuloses. Què més es pot demanar?

Agraïm la bona acollida d’aquesta activitat i la gran participació de la gent!

Totes les fantàstiques fotografies són del company @joelbuye_foto