Article:

Taller d'astronomia 4

04-03-2023 Carles Puncernau

Taller 4 d’astronomia

El dissabte 4 de març es va celebrar a la Llotja del Tint el taller que volem que sigui anual.

Com en anteriors ocasions, al matí el vam passar jugant un joc relacionat amb l’espai, Igual que l’any passat, vist l’èxit aconseguit, es va repetir amb Terraforming Mars.

Vam obrir dues taules de joc per un total de nou participants. Cal fer un agraïment especial a en Rafel Juanola i Esteve Codony per la seva ajuda en les explicacions inicials del joc als nous assistents.

A la tarda es van desenvolupar les quatre ponències previstes segons el programa. Primer n’Àngel Fajardo ens va explicar com entrar al món de l’astrofotografia i ens va mostrar algunes de les seves fotos. Tot seguit, en Carles Puncernau ens va parlar de com interpretar la llum de les estrelles, com s’origina en elles i quina informació podem obtenir dels seus espectres.

Després d’una curta pausa vam continuar amb l’Enric Figueras que ens va parlar de la llum més enllà del visible, o sigui, la llum ultraviolada i l’infrarroja i d’altres bandes encara més allunyades, però que també ens aporten informació. Per acabar, en Kilian Vindel, ens va passar dos vídeos, per tal de fer-nos entendre la dificultat de que hagi sorgit la vida en el nostre planeta i també dels problemes de la física per intentar donar explicacions raonades de tot plegat. Sense aconseguir-ho per ara.

L’assistència va ser molt bona, arribant a un màxim de 27 persones a la sala.

En acabar, uns quants participants vam anar a fer una pizza, per tot seguit anar al Pla de Martís a fer observació amb un parell de telescopis, el de l‘Àngel i el d’en Joel. Però la nit encara que serena, tenia molta lluna i la humitat ambiental ens privava de veure moltes estrelles, així que en una hora ja vam decidir replegar els telescopis i tornar a casa.

[Enllaç1]