Article:

Club de Lectura: "L'estrany cas del Dr Jekyl i Mr Hyde"

22-11-2022 Anna Larroy

Club de lectura. Setmana de la ciència

El cas misteriós del Dr Jekyll i Mr. Hyde de Robert Louis Stevenson
Traducció de Salvador Oliva
Conductor del Club de lectura, Jaume Bayó. Amb la participació de Salvador Oliva.
Introdueix l’activitat l’Eva representant a la Biblioteca de Banyoles.

En Jaume Bayó comença justificant la tria d’aquest llibre dins la setmana de la ciència, explicant que hi ha molts treballs de caire mèdic que relacionen el desdoblament del Dr. Jekyll amb síndromes com el de Tourette, a més del de personalitat múltiple. A continuació ens fa un breu resum de la biografia de l’autor, destacant la influència que va tenir la seva dona, Fanny Van de Grift, en la seva escriptura. Concretament la novel·la que hem llegit la va escriure en despertar d’un dels malsons que patia amb freqüència i va trigar solament tres dies en acabar-la. La va donar a llegir aleshores a la seva dona i amb les seves correccions va escriure la segona i definitiva versió.

A continuació en Salvador Oliva ens parla de l’èxit tan gran que va tenir la novel·la entre la població, però que en canvi la crítica acadèmica no l’ha sabut valorar, i ens recomana el llibre, Curso de literatura europea de Vladimir Nabokov, on se’n pot trobar un estudi exhaustiu. Segons el Dr. Oliva es tracta d’una novel·la d’estil, Stevenson estava obsedit pel llenguatge i per la forma com el novel·lista ha d’usar el llenguatge. Les frases, en llegir-les en anglès, resulten musicals i la principal dificultat per fer la traducció ha estat buscar aquesta musicalitat en català.

Parlant de l’estructura narrativa, ens comenta que el fet d’haver-hi diversos narradors va ser revolucionari per l’època. L’eix de la novel·la és el notari Mr. Utterson i nosaltres anem sabent en tot moment el mateix que ell va esbrinant. Va apareixent a cada pàgina la dualitat, tema central, així com el concepte del mal.

A partir d’aquí comença el col·loqui entre els participants i es toquen temes diversos com la utilització de la química per fer creïble la transformació, degut al paper rellevant de la ciència que estava emergint a finals del segle XIX. El concepte del mal o la frase inicial de la novel·la que ens introdueix de forma genial a la narració.

Per finalitzar en Jaume Bayó, desprès de dotze anys, s’acomiada del club de lectura científic i li agraïm la feina feta.