Article:

TdC: Una ciutat a Mart? - Guillem Anglada

08-10-2022 Anna Larroy

El passat dissabte 8 d’octubre en Guillem Anglada, astrofísic i membre de la junta directiva d’ABIBOO studio’s, ens va venir a fer una conferència sobre com construir una ciutat a Mart.

The sustainable offworld network (SONet), L’exploració extraterrestre sostenible, és una xarxa de professionals acadèmics dedicada a buscar solucions sostenibles fora de la Terra, especialment a la Lluna i a Mart, de la que forma part ABIBOO.

Durant la primera part de la conferència, en Guillem Anglada ens va justificar per què cal començar a pensar com construir una ciutat a Mart i com hauria de ser aquesta ciutat.

L’exploració de l’univers, el desenvolupament de la ciència, la demanda per experimentar noves maneres de viure, poden ser motius per que la justifiquin.

Per respondre la pregunta de com hauria de ser una ciutat a Mart, varen participar en un concurs de la Mars Society, creant Nüwa: el projecte d’Urbanisme marcià.
Quines condicions havia de complir aquesta ciutat?
El projecte estava pensat per una ciutat d’un milió d’habitants, amb un desenvolupament que fos factible, sostenible amb recursos locals i havia de ser un lloc atractiu i confortable on viure.

Un cop explicat el plantejament, va passar a parlar-nos de qüestions pràctiques, per exemple, com aconseguir aigua? A Mart hi va haver aigua, però des de fa 600 milions d’anys ha quedat congelada als pols o saturant les argiles.
Com obtenir l’oxigen a partir del CO 2 atmosfèric, com sobreviure amb la baixa pressió, un 1% de la terrestre, als canvis de temperatura de 100C entre el dia i la nit, a l’elevada radiació…
Tenint en compte totes les necessitats es varen posar a buscar solucions utilitzant solament recursos locals i a calcular el cost en energia que representava cobrir aquestes necessitats.
I aquí es varen trobar amb el principal problema, a nivell tecnològic és factible la construcció d’aquesta ciutat, però el cost en energia és immens.
En el torn de preguntes vàrem tocar qüestions sobre com s’organitzaria una societat a Mart i vàrem arribar a la conclusió de que podrem fer una ciutat sostenible a Mart quan la puguem fer a la Terra.

[Enllaç1]