Article:
TdC: Dones astrònomes - Francesca Figueras
16-12-2013 Josep Lluís Díez
Tardes de Ciència 2013-2014.
Dissabte 14 de desembre 2013.
Francesca Figueras, professora d'Astronomia i Astrofísica de la UB.
Xerrada: "Dones astrònomes"
El paper de les dones científiques ha estat moltes vegades menyspreat quan no directament ignorat. Però han fet importants contribucions a la ciència, algunes de les quals van ser detallades per Francesca Figueras a la seva exposició:
- Hipàtia, gran figura de la matemàtica i l'astronomia a Alexandria, segles IV-V, va morir assassinada en una revolta politico-religiosa.
- Maria Winkelmann Kirch, Berlin 1670-1720, descobreix un cometa i se li atribueix al descobriment al marit, membre de l'Acadèmia de Ciències. Mort el marit, demana l'entrada a l'Acadèmia i li es denegada, el que fa que hagi de continuar treballant nominalment com ajudant del seu fill, que sí que és admès.
- Nicole-Reine Lepaute, 1723-1788, astrònoma francesa, estableix les dates de retorn del cometa Halley, fet que es atribuït al seu ajudant Clairaut.
- Williamina Fleming, treballa com a criada per Pickering, director de l'Observatori de Harvard i descobreix la primera estrella del tipus nana blanca.
- Henrietta Swan Leawitt, també pertanyia al grup de Pickering, l'anomenat harem de Pickering, descobreix la relació entre lluminositat i període de pulsació, base per establir de l'escala de distàncies a l'univers.
- Jocelyn Bell, descobreix el 1968 el primer púlsar, treballant en la seva tesi doctoral. El seu director de tesi, Antoni Hewish rep el premi Nobel per aquest descobriment, però ella no és premiada.
- Vera Rubin, nascuda l'any 1928, descobreix l'anòmala rotació de la nostra galàxia i dona origen a la idea de la matèria fosca.
Com casos propers tenim a Maria Ángeles Galindo Carrillo, primera dona catedràtica d'universitat a Espanya, l'any 1953 i Assumpció Català, primera professora, funcionària, d'astronomia d'una universitat espanyola (primer va ser professora adjunta al 1975 i després titular d'universitat, quan als adjunts els van reconvertir en titulars). Assumpció Català també va ser la primera dona en obtenir el doctorat en Matemàtiques, per la Universitat de Barcelona. Però tot i algunes tímides polítiques per assegurar la paritat de sexes, encara està lluny d'aconseguir-se en els alts càrrecs de les universitats o els organismes d'investigació.
L'exposició de Francesca Figueras va acabar amb l'explicació del projecte GAIA de l'ESA en el que participa, d'observació sistemàtica de la nostra galàxia en els propers 5 anys i que es pot seguir aquí [1].
Al final van haver nombroses preguntes dels assistents, que van agrair a la conferenciant les seves explicacions.