Article:

TdC: Aigua al Sistema Solar - Antonio Bernal

14-05-2013 Xavier de Palau

Aquest passat dissabte 11 de maig, dins les Tardes de Ciència, l'astrònom i divulgador Antonio Bernal González ens va parlar de l'existència de L'aigua al Sistema Solar.
Podríem pensar que l'aigua és quelcom exclusiu de la Terra, al estar tan plena d'oceans i mars, però res més apartat de la realitat. Els elements més abundants de l'univers són l'hidrogen i l'oxigen, exceptuant el gas noble,l'heli, que ocupa el segon lloc. Per lògica, sembla doncs que la combinació d'aquests dos elements (HH 0) formant aigua (H20), ha de ser un fenomen habitual.
L'Antonio Bernal en va fer repàs pels cossos més propers del nostre sistema, demostrant com podria haver molècules d'aigua ens els seus diferents estats. S'en troba a indrets com ara a un cràter al pol de la Lluna, a Mart, a llunes de Júpiter i Saturn, i molt especialment als cometes que són boles de gel i pols. Aquests singulars objectes provenen del Núvol d'Oort, als confinis del nostre sistema. Allí es concentra la major part de l'aigua al estar farcit de cometes. Tanta que, a ulls d'uns presumptes observadors llunyans extraterrestres, els faria pensar que els nostre Sistema Solar estaria format bàsicament d'aigua.