Article:
TdC: Asteroides carbonacis primitius i l'origen de la vida - Josep Ma Trigo
11-03-2013 Josep Lluís Díez
Josep Ma Trigo, astrofísic, científic titular del "Instituto de Ciencias del Espacio" (CSIC-IEEC), ens va parlar d'asteroides i cometes, dels que cauen a la Terra i dels que passen de llarg i dels que porten els elements i les molècules en les que se suporta la vida. Fins i tot ens va deixar tocar algunes restes d'asteroides.
Ens va parlar de la dinàmica del sistema planetari explicant que, del cinturó principal d'asteroides situat entre Mart i Júpiter, de tant en tant s'escapa alguna peça que pot acabar passant a prop nostre o caient-nos a sobre i, amb una mica de sort desintegrant-se a l'atmosfera convertint-se en una estel fugaç. Però també pot passar que, després de voltar 100.000 anys torni de nou al cinturó principal.
Que la vida a la Terra té molt a veure amb els objectes que cauen del cel és molt clar per en Josep Mª. Trigo: els éssers vius tenim en un 98% els mateixos elements majoritaris que els cometes o, resulta que tot el carboni present a la Terra podria ser proporcionat per la caiguda d'un cometa cada 80 milions d'anys o, si parlem del gran "bombardeig" de fa entre 3.800 i 3.900 milions d'anys, hem de pensar en la gran quantitat de matèria orgànica que va caure a la Terra i que podria haver estat la base de la vida.
Després de quasi hora i mitja d'exposició apassionant, encara va haver preguntes, que van acabar de completar una sessió rodona. A més a més, va haver l'oportunitat de comprar dos llibres del conferenciant sobre meteorits i sobre les arrels còsmiques de la vida, gràcies a la col·laboració de la llibreria Forum de Banyoles.