Article:

Els Perseids 2012, la popular pluja d'estels

08-08-2012 Xavier de Palau

La pluja d'estels més popular de l'any és sens dubte la dels Perseids, coneguda també com a llàgrimes de Sant Llorenç.
El màxim previst és el 12 d'agost entre les 12 i les 14:30h. (temps universal), però això no treu que la nit anterior i posterior seran bones també. A més, la lluna estarà en quart minvant i no molestarà massa, sobretot a primera hora de la nit.
Com cada any, Astrobanyoles organitza una trobada la nit del dissabte 11 a partir de les 21h. al Puig de Sant Martirià [1] de Banyoles.
Encara que el nom de Perseids prové del nom de la constel·lació d'on semblen venir, es poden veure de qualsevol part del cel. Per tant, el millor es tombar-se a terra, esperar a que la vista s'acostumi a la foscor i gaudir de l'espectacle. No és necessari l'ús d'instruments òptics.

Els meteors, popularment anomenats estrelles fugaces, són cossos gairebé microscòpics que a causa de la fricció amb l'atmosfera terrestre es posen incandescents i es volatilitzen. Són visibles per sota els 120 km d'alçada, la seva brillantor màxima sol estar als 100 km. i a 20 km. normalment ja han perdut tota la seva energia.
La seva terminologia exacta és de meteoroides quan es troben a l'espai, meteors quan penetren a l'atmosfera terrestre i meteorits si cauen a la Terra. Els més brillants, quan superen la magnitud -4, s'anomenen bòlids. Solen tenir canvis de color, fragmentacions i fins i tot petites explosions. Quan la Terra travessa les òrbites de certs cometes, al col·lisionar amb les partícules s'originen les famoses pluges.
La pluja dels Perseids té el seu origen en les restes del cometa 109P/Swift-Tuttle, que té un període orbital de 130 anys. El seu radiant (lloc d'on semblen provenir) és de la constel·lació de Perseu, d'aquí el seu nom.

Per a més informació: www.imo.net [Enllaç inexistent].

[Enllaç1]