Article:

CURS D'ASTROFOTOGRAFIA ACTUAL BÀSICA

11-01-2012 Daniel Bosch

Aquest any s'ha proposat la realització d'un curs d'astrofotografia bàsic per poder ajudar a aquells que volen iniciar-se en aquesta apassionant vessant de l'astronomia. També té l'objectiu de poder donar un cop de ma a aquells que, havent fet ja unes primeres passes, es troben en l'actualitat en algun tipus de dificultat.

L'astrofotografia és una disciplina que ha avançat moltíssim en els darrers anys. Fotografies que fa només 10 anys només estaven a l'abast dels equips professionals amb grans telescopis, ara són possibles amb material amateur. La fotografia digital, la baixada de costos d'alguns aparells electrònics com les mateixes càmeres DSLR, CCD, Ordinadors portàtils, etc... han contribuït molt a aquest avenç. Això ha fet possible que els amateurs puguin aconseguir unes imatges realment espectaculars i sovint amb una alt contingut científic. De fet actualment això ha fer replantejar-se la relació entre el món professional i l'amateur, essent sovint les col·laboracions entre ells. Això que és una realitat, no ha de fer perdre de vista que els resultats s'aconsegueixen però a través de molt d'esforç, molt de temps dedicat a aquesta disciplina i per desgràcia també a una despesa econòmica que no està a l'abast de molta gent.

L'astrofotografia és una disciplina que requereix molt d'esforç. Això s'ha de tenir molt clar. Integra un munt de coneixements diversos sobre els que s'ha de tenir un mínim de domini per tal que tot surti com un espera. S'ha de saber d'òptica, de mecànica, electrònica, d'informàtica, etc... de res serveix tenir el millor telescopi si no se sap posar bé en estació. No serveix de res saber posar tot el material en ordre si després no se saben fer anar els programes informàtics que ho controlen tot. Per no ja parlar del processament informàtic de les imatges obtingudes que mereixen tot un tema apart i que possiblement sigui objecte d'un altre curs.

L'astrofotografia actual, té diverses branques totes elles independents i interrelacionades alhora. Fotografia planetària, de cel profund de gran camp, cel profund d'alta resolució, cossos menors com els asteroides, cometes, NEOS, etc... Cadascuna d'elles requereix d'un material específic que per desgràcia fa que no existeixi allò que serveix "per tot". Abans de gastar-se la "primera pesseta" s'ha de tenir molt clar quin tipus d'astrofotografia es vol desenvolupar. Sovint ens trobem amb gent que té un material que senzillament no serveix pel que ell té previst fer. També mogut per la voluntat d'aprofitar-ho, es gasta una gran quantitat de recursos en temps i en diners en intentar adequar-lo per allò que es vol fer i que per desgràcia no estava fet. També, per desgràcia, hi ha material que senzillament no serveix per res. Aprofiteu l'experiència d'aquells que ja es varen gastar els seus "calers" en fer provatures, per no caure en els mateixos errors. Sapigueu mirar a lloms dels gegants. De tot això i de molt més s'intentarà que versi el curs d'astrofotografia que es desenvoluparà durant dues sessions de 4 a 7 de la tarda dels dissabtes dia 4 i 11 del mes de febrer a la Sala d'Actes del Museu Darder.

Finalment voldria acabar amb una frase d'un company de l'associació de Girona: "El curs no intenta ensenyar a fer fotografia si no simplement guiar-los cap a la direcció correcta. A partir d'aquí es quan hauran d'estudiar per aprendre, doncs tot això no s'aprèn en cursets de poques hores."

Preu socis: gratuït
Preu no socis: 20,00 euros

CAL FER PRE-INSCRIPCIÓ A: info@astrobanyoles.org