Article:

Tercera conferència del curs organitzat per CaixaForum

22-11-2011 Carles Puncernau

El dilluns 21 va tenir lloc la tercera xerrada del Curts d'Iniciació a l'Astronomia organitzat per l'Obra Social de La Caixa, a l'antic edifici conegut com la Fontana d'Or a Girona. Aquest cop va ser en Joan Anton Abellan, president d'Astrobanyoles, qui ens va delectar amb les seves explicacions centrades en "Les Estrelles".
Va separar les seves paraules en tres apartats. En el primer d'ells ens va parlar del vocabulari que s'utilitza més freqüentment dins del camp de l'astronomia, així ens va definir mots com estrelles, cúmuls, nebuloses, galàxies, meteors o forat negres i de cuc.
En un segon apartat va entrar en el tema de les constel·lacions, explicant-nos les seves característiques i classificacions, com circumpolars, associades a hemisferis o zodiacals. Mostrant-nos alguns esquemes per ajudar a trobar les més visibles en aquest moment al cel i que ens podran orientar de cara a la sortida d'observació.
Com tercer punt es va centrar en els diversos aparells que serveixen per observar el cel, com prismàtics i telescopis, explicant-los sumàriament i entrant, tot seguit, en un conjunt de consells per tal d'iniciar a les persones que surten a observar el cel de nit per primera vegada, com la forma d'abrigar-se bé tan el cap com els peus, o il·luminar-se sense utilitzar llum blanca i triar una bona guia de les estrelles, en forma de planisferi.