Article:

Segona conferència del curs organitzat per CaixaForum

15-11-2011 Joan Anton Abellan

El dilluns 14 es va dur a terme la segona de les xerrades previstes dins del Curs d'Iniciació a l'Astronomia que organitza Caixa Forum. Aquesta vegada, la conferència va anar a càrrec d'en Rafael Balaguer, soci d'Astrobanyoles i president d'Astrogirona i duia per títol "El nou sistema solar".
Tenint present l'amplitud de la temàtica i el poc tems de que disposava, poc més d'una hora, el conferenciant va fer breus pinzellades a temes tant complexos com el naixement del nostre sistema solar, el que es denomina zona d'habitabilitat, el Sol, la Terra i la resta de planetes, incidint sobre tot en Mart i en el seu sistema hídric.
Ens va introduir en el món dels primers éssers que varen sintetitzar el diòxid de carboni, els estromatòlits i que varen donar lloc a la primera de les sis extincions massives que han succeït a la Terra, en "eliminar", en aquest cas, a tots aquells éssers vius que s'alimentaven del CO2.
Desprès de fer un breu repàs a les tres lleis de Kepler i de com serveixen per a tot l'Univers, ens va parlar de la Lluna, dels eclipsis i els trànsits; de cometes i meteors i per últim d'astronàutica, de les Voayager, de la conquesta de la Lluna i del "Deep Impact" i de la missió Quixot i Sanxo.