Article:

Festa dels Perseids 2011 a Banyoles

12-08-2011 Xavier de Palau

Aquest divendres 12 d'agost és el dia de màxima activitat de la popular pluja d'estels els Perseids, coneguta també com a Llàgrimes de Sant Llorenç
Per a celebrar-ho, Astrobanyoles us convida a la xerrada a la biblioteca pública de Banyoles a les 21h. a càrrec de Gerard Gómez i que porta per títol Cosos que cauen del cel i que venen de molt lluny. Una manera de conèixer una mica més què son les pluges d'estels i les llàgrimes de Sant Llorenç. A continuació, al Puig de Sant Martirià [1] a les 22.15h aproximadament, observació dels Perseids i lectures de contes i poemes sobre la lluna en col·laboració amb la Biblioteca de Banyoles.
Què són les plujes d'estels? Són partícules sòlides que provenen de l'espai relacionades amb les restes que els cometes han deixat a l'apropar-se al Sol. La majoria d'elles són molt petites, com grans de sorra que es cremen amb el fregament a l'entrar a l'atmosfera de la Terra, anomenant-se meteoroides. Si aconsegueixen sobreviure a la desintegració i cauen a terra, se'ls anomena meteorits. En qualsevol nit de l'any se'n veuen, però hi ha dies que sembla que augmentin en nombre i reben el nom de la constel·lació d'on provenen: Perseids (Perseu), Tàurides (Taure), Lleònids (Lleó), Oriònides (Orió), etc. Aquest punt o focus d'on semblen sortir s'anomena radiant. A l'estiu, la més popular és la dels Perseids, que té la seva activitat entre el 17 de juliol i el 24 d'agost. Tenen el seu origen en el cometa Swift-Tuttle, descobert per Lewis Swift i Horace Parnell Tuttle l'any 1862, la cua del qual és travessada per l'òrbita de la Terra entre aquestes dates. El cometa té una òrbita al voltant del sol de 135 anys. El dia de màxima activitat és la nit del 12-13 d'agost. Els experts preveuen una taxa màxima de 100 meteors/hora.
Tot i que la previsió del temps per aquesta nit és bona, l'inconvenient d'enguany és la lluna, que estarà plena (lluminositat del 90%) i visible durant tota la nit.
Si voleu participar a la trobada us recomanem no utilitzar el vehicle (la zona estarà tancada al trànsit) i ser respectuosos amb l'entorn.

[Enllaç1]