Article:

Teleastronomia al Darder

28-05-2011 Carles Puncernau

Ahir divendres 27 vàrem fer la connexió prevista amb el telescopi IAC-80 de l'Instituto de Astrofísica de Canarias, dintre del programa de Teleastronomia promogut per a difondre com és l'activitat dins d'un observatori astronòmic com aquest.

A través de diverses càmeres ens anaven mostren els variats sistemes de control per manipular el telescopi, la cúpula, el joc de filtres que utilitzen per a captar millor les imatges i els catàlegs que utilitzen per a trobar els objectes al cel.

Va quedar clar que l'astronomia romàntica, la de posar l'ull a l'ocular i veure la imatge pel tub del telescopi ha passat a la història. El que vam veure és com s'agafen fotos per la CCD, amb un filtre o amb més, temporitzant-les i com després es retoquen amb el programa Pixel Insight o el mateix Photoshop i a partir d'aquí començar a fer mesures del que t'interessa obtenir de la foto per al teu treball d'astronomia.

Per saber com es treballa a un observatori molt interessant, però no tant si algú, com deia, pensava veure els objectes celestes directament per l'ocular. A més, ja a finals de maig, el sol es pon molt tard a les Canàries i això ens va retardar l'inici de l'observació. Un èxit de públic i de connexió gràcies al treball del nostre company Jordi Brugués i la seva empresa Inforba.