Article:

De visita al "Observatorio Astronˇmico del Teide"

02-05-2011 Joan Anton Abellan

El darrer cap de setmana del mes d'abril, socis d'Astrobanyoles i de l'Agrupaciˇ Astron˛mica de Girona ens vÓrem desplašar fins a la illa de Tenerife per a dur a terme una observaciˇ a l'anomenat "Observatorio Astronˇmico del Teide" i, de passada, fer una visita turÝstica-gastron˛mica a l'illa.

El divendres 29, dia de l'arribada, camÝ del Puerto de la Cruz, vÓrem poder gaudir de la ex˛tica vegetaciˇ que conforma l'anomenada vall de l'Orotava, aixÝ com la gastronomia tÝpica canÓria: gofio, papas arrugadas, mojo picon, conejo salmorejo, etc.

El dissabte, un recorregut pel nord de l'illa, i que ens va dur per Icod de los Vinos, Garachico i Buenavista, ens va permetre acostar-nos a l'arquitectura tinerfenya de l'Ŕpoca colonial i al seu agrest paisatge, esculpit al llarg dels anys per la lava dels diferents volcans que conformen aquesta illa. Des d'aquesta darrera poblaciˇ, i seguint per la serpentejant carretera que duu a Masca - i que dona a entreveure la majestuositat de los Acantilados de los Gigantes -, i desprŔs de tornar a degustar la gastronomia illenca, la carretera s'endinsava al Parc Nacional del Teide. A partir d'aquÝ, la pluja, el vent i la boira foren una constant durant la resta del dia, arribant al seu punt culminant durant l'estada a l'observatori, on el term˛metre - a les set de la tarda - ja estava per sota del zero i on la pluja donava pas a la neu. Per˛, tot i no poder dur a terme l'objectiu principal del viatge, que era l'observaciˇ, el que si que vÓrem poder fer, i com un favor excepcional, fou visitar alguns dels diferents observatoris que hi ha en aquest complex i aixÝ, entre rÓfega i rÓfega de vent, acompanyats del fred i la neu, que en alguns moments feia que ens donŔs la sensaciˇ d'estar mÚs en una expediciˇ cientÝfica de l'Órtic, que no a Tenerife, vÓrem poder visitar diversos telescopis:

- El IAC-80, un telescopi nocturn de 80 cm de diÓmetre.
- El OGS, amb un telescopi de 100 cm., adrešat a la recerca de ferralla espacial.
- La pirÓmide "Van der Raay", un laboratori solar propietat del IAC.
- El Mons, un telescopi nocturn, de 50 cm., i que tenia que ser "el nostre" telescopi durant aquesta visita.
- El Carlos Sanchez, un altre telescopi nocturn, pensat per l'observaciˇ en l'espectre de l'infraroig i que compta amb un impressionant mirall primari de 152 cm.

A banda d'aquests, varem poder contemplar, per fora, els mÚs d'una trentena d'altres telescopis que conformen aquest complex, com els telescopi robotics Bradford i el Stella, els edificis en forma de torre que alberguen els telescopis solars Themis i VTT, etc.

Per sort, el diumenge va tornar a lluir el sol i vÓrem poder arrodonir la sortida amb una visita a La Laguna, camÝ de la qual vÓrem poder contemplar - per primera vegada en aquest viatge - l'imponent pic del Teide, aixecant-se pel cim de la vall de l'Orotava, aix˛ si, cobert de neu de cap a peus.