Article:

SdC: Excursió al Clot d'Espolla

14-11-2010 Josep Lluís Díez

Aquest dissabte 13 de novembre hem fet la ja tradicional excursió de la Setmana de la Ciència. Com que 2010 és l'any de la biodiversitat és va triar un recorregut que anava de Banyoles a Serinyà passant per Espolla i el Fluvià, per gaudir de les riqueses naturals de la zona. El disseny del recorregut va ser fet, com sempre, pel Centre Excursionista i la descripció de la biodiversitat per Dolors Salvador, professora de l'INS Josep Brugulat.
A les 8,00 del matí va sortir un primer grup (30 persones) del Club Natació sota la guia experta de la Pilar, del Centre Excursionista i, vorejant l'estany i passant per sota la carretera de Besalú vam arribar al naixement del rec Mossoga, que fins a fa pocs dies portava aigua, a Usall i a la Platja d'Espolla, on es va afegir el segon grup (20 persones més) i la Dolors va fer la descripció del sistema lacustre. A les 10,30 vam continuar camí pel rec d'Espolla fins al saltant de Martís, explicant la Dolors les plantes de la zona i les seves aplicacions medicinals. Vam acabar el recorregut pel Pla de Martís a la casa del Enginyers, amb la vista del Fluvià i les seves centrals. Dolors va acabar aquí la seva explicació, parlant del projecte de construcció d'un embassament, fallit per què la geologia de la zona no el va permetre. Sobre les 12,00, vam començar a baixar cap al Fluvià pel camí de les rescloses, veient la cova Mariver, passant per les dues centrals, l'illa de Fares i el punt d'aiguabarreig dels rius Ser i Fluvià, que va explicar la Pilar. Poc abans de les 14,00, la Pilar ens va portar fins a Serinyà, on alguns ja van agafar el cotxe o la TEISA de tornada i altres vam dinar al Bar del Sindicat.
Felicitacions a la Pilar per haver-nos portat pel bon camí, a la Dolors per les seves explicacions i a tots plegats per l'entusiasme que va haver en tot el recorregut i el dinar final.