Article:
El cel a la tardor
23-09-2010 Xavier de Palau
El dijous 23 de setembre de 2010, a les 3 h 11 m (TU), s'inicia la tardor en l'hemisferi Nord. A la matinada del diumenge dia 31 d'octubre tindrà lloc el canvi d'hora, recuperant l'horari d'hivern al retrassar el rellotge en una hora.
L'equinocci és cada un dels dos moments de l'any en què el sol creua l'equador celeste. Durant els equinoccis, la nit i el dia tenen la mateixa duració en tot el món, excepte en els pols. La paraula equinocci ve del llatí i significa nit igual.
L'equinocci de tardor es produeix al voltant del 23 de setembre quan el Sol creua l'equador celeste. A l'hemisferi nord marca l'inici de la tardor.
Les constel·lacions amb millor visibilitat seran Phoenix, Andromeda, Pisces, Cassiopeia, Cetus, Triangulum, Hydrus y Aries. A mesura que anem apropant-nos a l'hivern, Orió anirà agafant protagonisme.
És una bona època per aprofitar observar la galàxia d'Andròmeda (M31) a la constel·lació que porta el mateix nom, així com el doble cúmul NGC884 i NGC869, entre Perseus y Cassiopeia, visibles amb prismàtics, entre altres objectes.
En aquesta estació de l'any podem gaudir de pluges d'estels importants com les Dracònides (màxim el 8 d'octubre), les Oriònides (màxim 21 d'octubre), les Tàurides (primera setmana de novembre) els Lleònids (segurament la més popular d'aquest període, voltant el 17 de novembre) i els Gemínids (13 de desembre).
El planeta per excel·lència serà Júpiter que dominarà el cel durant tota la nit. Saturn entrarà en conjunció amb el Sol l'1 d'octubre i no es podrà observar fins a partir del 16. Mart serà difícil d'observar per la seva proximitat al Sol. Venus no es podrà veure durant tot el mes d'octubre i Mercuri amb prou feines, només durant la primera setmana d'octubre.