Article:

Inauguració de l'observatori astronòmic Mas Roig II

02-08-2010 Joan Anton Abellan

El passat dissabte 31 de juliol els nostres companys de l'Agrupació Astronòmica de Girona es varen vestir de gala. I no nomes per celebrar el seu XIè aniversari, un fet que per si sol ja valdria la pena de celebrar, sinó per que aquell dia feien la presentació publica del primer observatori astronòmic que te l'agrupació i al que varen batejar amb el nom de Mas Roig-II.
I com no podia ser menys, diversos socis d'Astrobanyoles hi varem estar presents, fent-los costat en un dia tant assenyalat. L'acte en si, va començar a quarts d'onze de la nit, amb una caminada nocturna que en poc més d'un quart d'hora va portar als prop de 200 participants en l'acte, des de la plaça de Catalunya de Llagostera, fins el Mas Roig, on està enclavat l'observatori.
El primer que ens varem trobar a l'arribar al Mas Roig fou una gran explanada plena de cadires, amb una gran pantalla i altaveus, que recordava les sessions de cinema a la fresca que tant de moda estan en aquesta època. I es que de fet, en l'ordre del dia, el cinema n'era un dels protagonistes.
Un cop ben asseguts, en Rafael Balaguer, president de l'Agrupació Astronòmica de Girona, i com a bon amfitrió va donar la benvinguda a tots els assistents i tot seguit va procedir a presentar-nos el nou observatori, primer visualment, doncs al lluny s'albirava una esfera vermellosa que com un planeta gegant sortia de l'horitzó i desprès, tenint present la gran quantitat de gent que s'havia desplaçat a l'acte, es va servir del projector i la pantalla, i d'aquesta manera varem fer un viatge des de l'explanació del terreny fins a la instal·lació final de la cúpula i del telescopi, passant per la construcció de la columna que el tenia que unir al terra per tal d'evitar les vibracions. A continuació, amb una "connexió en directe" amb el nou observatori i mitjançant les noves tecnologies, varem veure en primer lloc, com si fossin dos astronautes, els dos membres de l'associació que l'estaven manipulant, i desprès diferents objectes que telescopi anava cercant i que nosaltres, ben asseguts, anàvem veien per la pantalla.
Desprès de la que podríem dir "primera part" nomes quedava una cosa per fer, i era brindar pel nou observatori. I com toca a qualsevol inauguració, per aquest fet no va faltar el cava. I la veritat es que fresc com estava, acompanyat d'uns bons talls de coca, va servir per brindar pel nou observatori a la vegada que per apagar la sed i refrescar la gola.
Quan ja havíem donat bona compte del petit ressopó, varem torna a asseure'ns per tal de gaudir d'una meravellosa pel·lícula: "Home", un documental ecologista que reflecteix el que li estem fent al nostre planeta, a la nostra casa la Terra, i com pot acabar, si no hi posem remei.
I en acabat, tot i que eren quarts de dues de la matinada, els que ho varen desitjar encara varen poder fer observació amb els diferents telescopis que els companys de l'agrupació havien instal·lat per a la ocasió.
En fi, una jornada complerta per tal de commemorar aquesta doble efemèrides: el XI aniversari de l'agrupació i la inauguració del nou observatori astronòmic.