Article:

SdC: Un itinerari botąnic

23-11-2009 Joan Anton Abellan

Per cinquč any consecutiu i dins el actes de la denominada Setmana de la Cičncia, tot i que al Pla de l'Estany en podrķem dir el mes de la cičncia, ja que es duen a terme activitats durant tot el mes de novembre, muntanyencs i astrņnoms hem fet un sortida conjunta, de manera que mentre uns es fčiem cąrrec de la caminada, els altres ho fčiem de la part cientķfica.
En aquestes darrers anys hem fet una triangulació des dels cims de Rocacorba, Puigsacalm i el Mont (en un intent de recrear una part de l'experiment cientķfic histņric realitzat al segle XVIII per mesurar la longitud del meridią); l'any següent, desprčs d'una parada prčvia a l'estany de Banyoles varem pujar a Rocacorba (d'aquesta manera varem voler reproduir l'experiment original fet per Pascal a prop de Clermont Ferran (Franēa) el 19 de setembre de 1648, entre el cim del Puy de Dome i un monestir situat al peu de la muntanya, per tal de mesurar l'altura de la muntanya mitjanēant una columna de mercuri). A aquesta sortida li va seguir un itinerari geolņgic pel Cap de Creus i l'any passat una ruta megalķtica per la zona de Roses.
Quatre sortides, quatre branques de la cičncia diferents, i enguany, li ha tocat a la botąnica. I, per dur a terme aquesta fita, que millor que fer una visita als Jardķ Botąnic Mar i Murtra de Blanes.