Article:

Vine a la 3a Festa de les Estrelles! Observció dels Perseids el 12 d'agost

26-07-2009 Xavier de Palau

Dins les activitats de l'Any Internacional de l'Astronomia celebrarem la 3a Festa de les Estrelles el dimecres 12 d'agost a les 22h a la Pista d'Aeromodelisme del Pla de Martís [1] amb motiu de l'observació de la pluja d'estels dels Perseids, coneguda popularment com "Les llàgrimes de Sant Llorenç". Tothom hi és convidat. Aprofitarem per mostrar-vos el cel i conèixer les constel·lacions d'estiu. No cal portar material, només ganes de passar una bona estona a la fresca.

Què són les plujes d'estels? Són partícules sòlides que provenen de l'espai relacionades amb les restes que els cometes han deixat a l'apropar-se al Sol. La majoria d'elles són molt petites, com grans de sorra que es cremen amb el fregament a l'entrar a l'atmosfera de la Terra, anomenant-se meteoroides. Si aconsegueixen sobreviure a la desintegració i cauen a terra, se'ls anomena meteorits.
En qualsevol nit de l'any se'n veuen, però hi ha dies que sembla que augmentin en nombre i reben el nom de la constel·lació d'on provenen: Perseids (Perseu), Tàurides (Taure), Lleònids (Lleó), Oriònides (Orió), etc. Aquest punt o focus d'on semblen sortir s'anomena radiant.
A l'estiu, la més popular és la dels Perseids, que té la seva activitat entre el 17 de juliol i el 24 d'agost. Tenen el seu origen en el cometa Swift-Tuttle, descobert per Lewis Swift i Horace Parnell Tuttle l'any 1862, la cua del qual és travessada per l'òrbita de la Terra entre aquestes dates. El cometa té una òrbita al voltant del sol de 135 anys.
El dia de màxima activitat serà la nit del 12-13 d'agost. Els experts preveuen una taxa de 100 meteors/hora a una velocitat de 59 km/s. L'inconvenient serà la lluna que surt a les 22:29 i té una lluminositat del 58% (gibosa minvant).

[Enllaç1]