Article:

El cel a l'hivern

21-12-2008 Xavier de Palau

El solstici d'hivern (estiu a l'hemisferi Sud) s'ha produït el dia 21 de desembre a les 12:04 T.U., en l'instant en que el Sol es troba en el Tròpic de Capricorni. A l'hemisferi Nord fa que la nit sigui la més llarga de l'any i el dia, el més curt.
Constel·lacions: Orió i Taurus seran els grans protagonistes de la nit. Serà un bon moment per gaudir dels cúmuls oberts de les Pleyades (M45) i les Hyades (M25) a Taure, el doble cúmul de Perseu NGC 869 i NGC 884. És una bona estació per observar la Gran Nebulosa d'Orió (M42), al mig de la constel·lació del mateix nom, amb telescopis modestos o binocles.
Planetes: Mercuri serà visible a la posta de Sol. L'últim dia de l'any només estarà a 1.2º de Júpiter. Venus serà visible als vespres, cada dia més estona i a més alçada. El 27 de febrer estarà a 1.78º de la lluna. Mart no es veurà a principis d'any l'estar en conjunció amb el Sol i Júpiter deixarà de veure's a mesura que entrem a l'hivern, donant pas a Saturn, el rei de les nits, apareixent cada dia més aviat. El dia 11 de març estarà només a 7.15º de la lluna.
Lluna: Nova el 27 de desembre, el 26 de gener i el 25 de febrer. Plena l'11 de gener, el 9 de febrer i l'11 de març.
Eclipsis: Cap d'ells serà visible a Europa. El 26 de gener es produirà un eclipsi de sol anul·lar (visible a Indonèsia i Oceà Indic), el 9 de febrer hi haurà un eclipsi penombral de lluna (visible a Asia, Austràlia, Oceà Pacífic i Alaska).
Pluges de meteors: Úrsides del 17 al 26 de desembre (màxim el 22), radiant a l'Ossa Menor. Quadràntides de l'1 al 5 de gener, radiant a la constel·lació del Bover. Alfa-Centàurides del 28 de gener al 21 de febrer, radiant a Centaure. Delta-Lleònids del 10 de febrer al 10 de març, radiant a la constel·lació del Lleó.