Article:

Visita a les instal·lacions de l'ESA a Noordwijk (Holanda)

06-09-2008 Carles Puncernau

El passat dia 28 d'agost varem tenir l'oportunitat de poder visitar aquestes modernes instal·lacions situades prop de la costa holandesa.
Des del Centre de Visites, on hi ha el museu ens van dur en un trenet de 30 places fins a la zona on hi ha l'ESTEC [Enllaç inexistent].
Un cop allà un guia ens va explicar totes les tasques que es porten a terme aquí en aquest Centre de Proves, on sotmeten a les sondes a tipus d'esforços i assaigs per assegurar que quan estiguin a l'espai funcionaran de forma correcta.
Així els posen al damunt d'un super-vibrador hidràulic que es pot moure en 6 direccions i sotmetre a les sondes a pressions de 3 cops la força de la gravetat. Es diu HYDRA [Enllaç inexistent].
A altre lloc li fan proves sotmetent-les a molt soroll acústic a veure si vibren o aguanten, tal com passaria en el moment de l'enlairament, així com a la pressió exercida per l'aire. És la LEAF [Enllaç inexistent].
En un altre lloc els hi fan proves en una cambra anecoica, sense eco, per veure si reben i emeten bé les senyals de ràdio i si són totes compatibles entre elles. A un altre per saber quan pesen, on tenen el centre de gravetat i el moment d'inèrcia, si soporten el buit i les temperatures, tan altes com baixes, tot un reguitzell d'assaigs per poder garantir que un cop a l'espai funcionaran correctament, doncs són molts cares i un cop enlairades ja no es poden tornar a manipular per corregir errors.
En resum, una visita molt profitosa per saber com es proven les sondes abans de que una llançadora les posi en òrbita al planeta.