Article:

Sopar-G: Detecció de Planetes Extrasolars - Dr. Ignasi Ribas

17-12-2007 Gerard Gómez

El 16è sopar (g)astronòmic, del passat dissabte 16 de desembre, va estar dedicat a la "Detecció de Planetes Extrasolars" i va tenir com a convidat al Dr. Ignasi Ribas, astrònom que actualment treballa com a Científic Titular a l'Institut de Ciències de l'Espai del Consejo Superior de Investigaciones Científicas [1].
El tema de la xerrada és una de les línies de recerca del Dr. Ribas, el qual forma part de l'equip que, molt recentment i per primer cop, ha detectat aigua en un planeta extrasolar a partir de les dades proporcionades pel telescopi espacial Spitzer.
Fins fa ben poc els únics planetes coneguts eren el que giraven al voltant del Sol. Al 1995, els astrònoms suïssos M. Mayor i D. Queloz descobrirem el primer planeta girant al voltant d'un estel diferent del Sol. Es tracta del planeta anomenat 51 Pegàs b, que dóna voltes a l'estrella 51 Pegàs a la constel·lació del mateix nom. Aquests nous planetes s'anomenen planetes extrasolars i a dia d'avui ja se'n coneixen més de 260.
Durant la xerrada i la posterior tertúlia, el Dr. Ribas ens va explicar els diferents procediments emprats per a detectar planetes extrasolars. Va comentar alguns dels desafiaments tecnològics que comporta el seu estudi i ens va fer una llista dels problemes que es planteja la comunitat científica com a conseqüència del descobriment d'aquests objectes.
Tot plegat ho va saber fer amb molt de rigor i a la vegada amb un llenguatge planer i entenedor. La seva participació va ser un autèntic luxe pels socis d'Astrobanyoles que vàrem participar en aquesta 16èna tertúlia al voltant d'un pa amb tomata.

[Enllaç1]