Article:
El cel a la tardor
14-10-2007 Xavier de Palau
Ja estem a la tardor a l'hemisferi Nord. Les nits s'allarguen i no necessitem anar a dormir massa tard per fer observacions.
Presentem a continuació un resum del més destacat dels propers dos mesos.
Octubre:
Durant el 16 i el 27 tenim la pluja d'estels Oriònides que són les restes del cometa Halley. S'espera la màxima intensitat pel dia 22, amb una freqüència de 35 meteors/hora. El seu radiant és la constel·lació d'Orió.
La lluna estarà en quart minvant el 3, l'11 serà nova, el 19 quart creixent i plena el 26.
El planeta Venus s'observarà abans de l'albada, arribant la seva màxima elongació (46º del Sol) i alçada de l'any. Mart el veurem durant tota la nit, augmentant la seva brillantor a mesura que passin els dies. Júpiter anirà desaparaguent poc a poc i només serà visible durant les primeres hores de la nit. Saturn serà present a les últimes hores de la nit, poc abans de l'albada. Urà i Neptú es podran veure tota la nit amb ajuda de telescopi.
Les constel·lacions més visibles són Andròmeda, Piscis, Cassiopea, Cetus, Triangle, Hydrus i Aries, a part de les circumpolars.
Destaca la d'Andròmeda on es troba la galaxia del mateix nom (M31) que es pot veure amb uns senzills binocles. Es veu com una taca blanquinosa, allargada, amb una amplada aparent una mica més llarga que el diàmetre de la lluna plena. Dins aquesta mateixa constel·lació podem aprofitar per gaudir de les galàxies M32 i M110. Al nordoest, encara podem veure el triangle d'estiu format per les estrelles Altair (de la constel·lació de l'Àguila), Vega (de la Lira) i Deneb (del Cigne).
Novembre:
Del 14 al 20 tenim la famosa pluja dels Lleònids, amb un màxim el dia 18, abans de l'albada. S'espera una freqüència de 10-15 meteors per hora. El seu radiant és la constel·lació del Lleó.
Durant els primers dies del mes, s'espera també la pluja de les Tàurides que tindran el seu màxim el dia 1 amb 10 meteors per hora.
És una bona època per observar la constel·lació de les Plèiades(M45) i el cúmul de les Híades(M25), així com la Nebulosa del Cranc (M1) que són les restes de l'esclat d'una supernova.
Igual que en el mes d'octubre, Mart dominarà la nit. Saturn el veurem durant tota la segona meitat de la nit i Júpiter només a la posta del Sol.
La lluna serà quart minvant el dia 1, nova el dia 9, quart creixent el 17 i plena el 24.