Article:
Aigua a un Jupiter calent
16-07-2007 Carles Puncernau
El passat any 2005 l'equip de Michel Mayor, caçador de planetes de l'Observatori de Ginebra va descobrir el el planeta extrasolar HD 189733b, girant al voltant de l'estrella d'igual codi situada a Vulpecula [Enllaç inexistent] i amb una magnitud de 7,7; de fet, està al tocar de la nebulosa coneguda com Dumb Bell M27 i es podria veure amb uns bons prismàtics.
El passat dia 11 de juliol la revista Nature va publicar un article on comunicava la detecció de molècules d'aigua, en forma de vapor, a l'espectre rebut d'aquesta estrella. Això s'ha fet comparant els espectres en infraroig quan el planeta passava per davant de l'estrella, tapant-la un 3% i quan estava eclipsat al darrera.
Aquest exoplaneta es troba a 63 anys-llum i té 1,15 cops la massa de Jupiter, trobant-se a només 4,5 milions de qm de la seva estrella i orbitant-la cada 2,2 dies. La seva temperatura varia entre els 650ºC del costat nocturn i els 930ª del costat que sempre mira l'estrella.
De totes formes no és el primer exoplaneta en el qual es detecta aigua, a l'abril ja es va informar d'un altre, per en Travis Barman [1]. La importància de la notícia és que si es pot trobar aigua aquí, es pot trobar també en altres planetes de l'Univers.
Cal destacar la participació de l'astrònom català Ignasi Ribas Canudas de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya en la comunicació a l'esmentada revista Nature, com expert en astrofísica estel·lar.
Per a més informació veure el portal ESA [2] en castellà o al NASA [Enllaç inexistent] en anglès.