Article:

Classificaciˇ definitiva dels cossos del Sistema Solar

25-08-2006 Xavier de Palau

DesprÚs d'un intens i llarg debat, la XXVI Assemblea General de la Uniˇ Astron˛mica Internacional [1] ha decidit aquest 24 d'agost la nova definiciˇ de planeta. Finalment s'estableixen tres categories pels planetes i els cossos del Sistema Solar:

1.- Un planeta Ús un cos celest que estÓ en ˛rbita al voltant del Sol, que tÚ prou massa per tenir gravetat pr˛pia per superar les forces rÝgides d'un cos de manera que assumeixi una forma equilibrada hidrostÓtica, Ús a dir, rodona, i que ha allunyat les immediacions de la seva ˛rbita. En aquesta categoria hi entrarien els tradicionals: Mercuri, Venus, La Terra, Mart, J˙piter, Saturn, UrÓ i Nept˙.
2.- Un planeta nan Ús un cos celest que estÓ en ˛rbita al voltant del Sol, que tÚ prou massa per tenir gravetat pr˛pia per superar les forces rÝgides d'un cos de manera que assumeixi una forma equilibrada hidrostÓtica, Ús a dir, rodona; que no ha allunyat les immediacions de la seva ˛rbita i que no Ús un satŔlĚlit. Seria el cas de Plutˇ, Ceres, Caronte i 2003 UB313(Xena).
3.- Tots els altres objectes que orbiten al voltant del Sol sˇn considerats colĚlectivament "cossos petits del sistema solar.". En aquesta categoria hi entren gran part dels asteroides del Sistema Solar, objectes Trans-neptunians (TNOs), cometes i altres petits cossos.
AixÝ doncs, la llista de planetes del nostre Sistema Solar es redueix a 8 quedant destronat Plutˇ com a planeta clÓssic passat a categoria d'objecte plutoniÓ. La proposta d'incloure'l junt amb Ceres, Caronte i Xena, augmentant la llista a 12 planetes, no s'ha acceptat.

[Enllaš1]