Article:

Nova llista de planetes del Sistema Solar

19-08-2006 Xavier de Palau

Des de la definiciˇ pels antics grecs com a πλανήτης (errant) fins el que ensenyen ara els llibres de text com a cos massiu que no posseeix lluentor pr˛pia provinent de la fusiˇ nuclear reflectint nomÚs la llum provinent de la seva estrella, planeta ha estat sempre un terme ambigu, per˛ suficient per classificar aquests cossos fins a finals del segle XX.

Ara, amb la troballa de nous planetes en el nostre sistema solar a partir de principis dels 90, la UAI (Uniˇ Astron˛mica Internacional) [1] creu necessÓria una nova redefiniciˇ del terme planeta. Aquests dies estan reunits a Praga per tal d'aprovar el nou esborrany que serÓ votat el 24 d'agost.

La nova definiciˇ proposa el segŘent:

Un planeta Ús un cos celeste que:
1.- TÚ suficient massa per tal que la seva pr˛pia gravetat superi les forces de cos rÝgid de manera que adquireixi una forma (prÓcticament rodona) en equilibri hidrostÓtic, [2]
2.- EstÓ en ˛rbita al voltant d'una estrella, i no Ús una estrella ni el satŔlĚlit d'un planeta.

AixÝ doncs, s'incorporen a la llista, entre Mart i J˙piter, el fins ara considerat major dels asteroides Ceres (ja s'havia classificat com a planeta en el seu descobriment el 1801), el planeta doble Plutˇ-Caronte (fins ara considerat lluna del primer) i el 2003 UB313 (Xena).
Cal tenir en compte que hi ha una dotzena mÚs de candidats a la llista que es podria ampliar a centenars amb els nous descobriments futurs.

Credit fotos: The International Astronomical Union/Martin Kornmesser

[Enllaš1]  -  [Enllaš2]