Article:

Xoc de tempestes a Júpiter

12-06-2006 Jaume Bayo

La Gran Taca Vermella i el “Ovalo BA”, coneguda també com "Vermella Junior" per la NASA, són les dues tempestes més grans del sistema solar, giren entorn de Júpiter i s’estan apropant poc a poc amb el que podrien col·lisionar al començament de juliol, segons informa l’agència Espacial d'EUA.
L’efecte del xoc podria ser una pèrdua del color vermellós de ”Oval Ba”, el que augmenta la perplexitat dels experts de la NASA, que encara no saben per què aquesta tempesta és vermella.
Ambdues tempestes estan formades per vents que superen els 500 quilòmetres per hora, encara que la Gran Taca Vermella dobla la grandària del “Oval BA” i duu girant al voltant de Júpiter des de fa centenars d’anys, mentre que el “Oval BA” va néixer fa poc més d’un lustre.
Segons el càlcul realitzat pel Centre de Vols Espacials Goddard de la NASA basant-se en les dades facilitades pel telescopi espacial Hubble, els extrems d’una i altra es tocaran a principis de juliol si segueixen aproximant-se al ritme que ho fan ara.

Altres trobades anteriors
Malgrat que ambdues tempestes s’han creuat anteriorment en 2002 i 2004 sense que s’hagi observat cap canvi en elles, els científics de la NASA sostenen que en aquesta ocasió la trobada sí tindrà conseqüències perquè en el darrer any l’activitat del “Oval BA” s’ha intensificat.
Aquest augment de velocitat en els seus vents ha provocat l’aparició d’un vòrtex vermell en l'interior de la tempesta, que entre 2000 i 2005 era un oval blanc similar a altres tempestes del sistema solar.

L’excepció vermella
Al xocar amb la Gran Taca Vermella, Oval BA podria perdre la seva tonalitat vermellosa al quedar debilitada després de sortir llançada cap a un corrent d’aire del sud que bufa en sentit contrari al centre de rotació de la tempesta.
El color vermell d’aquestes dues tempestes és una autèntica singularitat en la galàxia, ja que el normal és que sigui blanca.