Article:

Alineaciˇ de planetes

08-06-2006 Joan Anton Abellan

Tot just aquest dies s'estÓ produint al cel un fenomen que es interessant de veure. Em refereixo a que tres planetes i un c˙mul d'estrelles convergeixen entre si. Els planetes son Mercuri, Mart i Saturn; i el c˙mul es la M44 o c˙mul del Pessebre, que es un c˙mul obert d'estrelles, un eixam de mes de 200 estrelles.

De fet ja fa uns dies que s'ha comenšat a veure. Els darrers dies de maig, al capvespre ja es podia veure a l'oest, com la lluna creixent passava a tocar de Saturn.

I es que si volem veure aquest fenomen ens hem de situar mirant cap a l'oest. Si tenim un telescopi, podrem trobar a tocar de Saturn (es fÓcil de veure per la seva brillantor) el C˙mul del Pessebre (situat a mes de 600 anys llum de la Terra). Un cop situat Saturn nomÚs cal que busquem una mica per sota d'ell un punt brillant i vermellˇs, es Mart (te una brillantor d'unes 16 vegades mes que les estrelles que el rodegen). Si mantenim el braš estirat fent la senyal de VulcÓ, la V baixa, veurem com Mart i Saturn entren dins aquest espai.

El dijous dia 15 de juny es produirÓ un moment crucial: Mart passarÓ just per davant del Pessebre. SemblarÓ com si explotÚs quelcom dins del c˙mul. SerÓ una oportunitat ˙nica per la gent que els agradi la fotografia astron˛mica.

TambÚ serÓ dins aquests dies que Mercuri deixarÓ la companyonia del Sol i s'endinsarÓ en la foscor de la nit.

I per ˙ltim el dissabte dia 17 de juny Mart i Saturn estaran tant a tocar que semblarÓ que vagin a xocar (per˛ nomÚs serÓ un efecte ˛ptic ja que la distancia que hi ha entre ells es molt i molt gran). I tot just per sota d'ells podrem veure Mercuri