Article:

III trobada d'aficionats a l'astronomia de Girona

20-05-2006 Joan Anton Abellan

Transcripciˇ de l'article fet per en Francesc Pruneda (AAAGi) sobre la trobada duta a terme el dissabte dia 20 de maig a Llagostera:

Ahir dissabte dia 20 de maig es va celebrar a Llagostera la III trobada d'aficionats a l'astronomia de Girona. La trobada, que van iniciar l'Agrupaciˇ d'Afeccionats a l'Astronomia de Girona i l'Agrupaciˇ Astron˛mica de Banyoles el 2003 (aquest segons com a amfitrions) conta des de fa 3 anys amb la participaciˇ de les altres dues entitats astron˛miques de les comarques gironines: l'Agrupaciˇ Astron˛mica de la Garrotxa i la Societat Astron˛mica de Figueres, i en aquesta ediciˇ a mÚs va contar amb la presŔncia de l'astr˛nom Ramon Naves, reconegut investigador internacional.

La jornada es va desenvolupar al Casino Llagosterenc, ubicaciˇ actual de la seu de l'Agrupaciˇ d'Afeccionats a l'Astronomia de Girona que enguany era l'entitat organitzadora. A les 5 de la tarda es va donar la benvinguda pel president de la AAAGi, Francesc Pruneda i Rafel Balaguer, tambÚ membre de la AAAGi que va exposar els plÓnols i el projecte de l'observatori astron˛mic que l'Ajuntament de Llagostera construirÓ en el centre cultural Can Roig (la construcciˇ del qual ha de comenšar abans de l'estiu). Posteriorment es van iniciar les ponŔncies a cÓrrec de les diferents entitats participants.

L'Agrupaciˇ Astron˛mica de la Garrotxa (AAG) va ser a primera entitat en participar, oferint una xerrada de Mart en 3D, exposiciˇ amb la que amb ulleres 3D es van poder veure imatges d'alta qualitat de la superfÝcie del planeta vermell. A continuaciˇ l'Agrupaciˇ Astron˛mica de Banyoles (AAB) va oferir dues xerrades: per una banda "Eclipsi total de sol a LÝbia" per Carles Puncernau on va explicar les experiŔncies del darrer eclipsi solar total del passat 29 de marš, i "Exploraciˇ Espacial" per Gerard Gˇmez, un repÓs a l'hist˛ria de les investigacions i viatges espacials. Cap a les 7 va iniciar el seu torn la SAF (Societat Astron˛mica de Figueres) on Pere Horts ens va explicar el projecte de la construcciˇ de l'Observatori de Figueres en fase de proves i seguint la t˛nica de l'any anterior, l'estat del Reglament contra la contaminaciˇ lumÝnica a Catalunya. Va passar el torn a la AAAGi, on Antoni Petit Deulofeu ens va oferir la xerrada "Estels de neutrons" explicant les darreres investigacions en aquest apartat de la ciŔncia. Per acabar el torn de xerrades Ramon Naves, reconegut observador de cometes i asteroides amb seu a l'observatori de Montcabrer (Cabrils, BCN http://www.astrosurf.com/cometas) ens va oferir la xerrada "Astrometria i cÓlcul d'˛rbites" que va seguir amb un intens torn de preguntes molt interessants. Cap a les 10 de la nit les entitats es van dirigir al sopar de germanor, per passar posteriorment a la sessiˇ d'observaciˇ astron˛mica al Mas Roig a Llagostera mateix, paratge d'interpretaciˇ de la sostenibilitat, on el dr. Francesc Sureda ens va cedir els terreny per a fer les observacions, que tot i ser breus per l'estat del cel va contar amb un bon grapat de telescopis i prismÓtics de tot tipus. La jornada es va donar per acabada cap a les 2 de la matinada ja pensant en la propera ediciˇ, que es desenvoluparÓ el maig de 2007 a Banyoles.