Article:

Marató, un èxit parcial

27-03-2006 Joan Anton Abellan

Desprès de l'ajornament sofert el passat dissabte dia 11, per fi ahir dia 25 es va dur a terme aquesta 1ª Marató Messier de les Comarques Gironines. Va estar una nit esplèndida, amb un cel força nítid i una temperatura primaveral, que va permetre a tots els que vam assistir passar una nit força agradable. A les set de la tarda va començar la febril activitat al Pla de Martís: telescopis, ordinadors, cables, aparells fotogràfics,.... en fi tot el necessari per poder enregistrar tant visualment com gràficament un esdeveniment com aquest.
En total, entre els companys de Llagostera i nosaltres, vam participar en la "cursa" 20 persones i es van "plantar" 8 telescopis.
El primer objecte observat va estar la M42, la nebulosa d'Orió. A partir d'aquí va començar la carrera fins a les 22:29 en que vam observar el darrer objecte que es podia observar la M-92, un cúmul globular d'Hèrcules. A partir d'aquí l'espera es va començar a fer molt llarga, doncs els objectes que faltaven corresponien a constel·lacions que es veuen a l'estiu: Lira, Cigne, Escorpí, Sagitari i no va estar fins les 00:12 que vam poder anotar un altre creu al nostre quadern de camp amb l'observació de la M57, la nebulosa de l'anell. En aquest punt vam decidir de plegar i anar a dormir. En total vam poder enregistrar dels 71 primers objectes un total de 69. Només se'ns van resistir dos objectes: la M-74, una galàxia molt feble que les llums de Serinyà no ens van deixar veure, i la M-83, una altra galàxia que ens aquest cas no vam poder veure degut a les llums de Figueres.
Com he dit, va estar un èxit parcial, doncs vam poder veure tot el que el temps horari ens va permetre. Ens han quedat 41 objectes pendents que aplacem per l'equinocci de tardor, quan les constel·lacions que ens van faltar son les primeres en sortir.