Article:

Va existir l'estrella de Betlem?

29-12-2005 Joan Anton Abellan

Per parlar de l'estrella que va portar als Reis Mags fins a Betlem, caldria primer preguntar-nos la data del naixement de Jesús. Per que? Doncs per que saben aquesta data podrem esbrinar quin o quins fets astronòmics van tenir lloc en aquell moment.

Quan va néixer Jesucrist?
L'estimació del naixement de Jesús fou feta pel monjo romà Dionysius Exiguus en el segle VI, el qual va recopilar una taula de dates sobre la història de Roma utilitzant el calendari de l'emperador Dioclesià. Llavors, després de molts estudis i càlculs, va establir el sistema de compte dels anys prenent el naixement de Jesucrist com punt de partida. Dionisi va assenyalar l'any 753 de la fundació de Roma com l'any del naixement de Jesucrist, prenent aquest any com primer de l'era cristiana. Tot i amb això sembla ser que va cometre algun error al no comptabilitzar l'any zero i els anys del mandat de l'emperador Cèsar August, concretament els quatre anys que va regnar sota el nom de Octavià. Es per això que cal ajustar la data del naixement de Crist i situar-la, encara que sembli una paradoxa, uns 5 anys abans de Crist.

També podem arribar a la mateixa conclusió per altres camins:
- Segons l'evangeli de Mateu, Jesús va néixer durant el regnat de Herodes el Gran.
- Tant els Evangelis com l'historiador Macrobi assenyalen que Herodes va morir poc després de la matança dels Sants Innocents, concretament entre un eclipsi de lluna i la Pasqua Jueva. (l'eclipsi es probablement el que va haver-hi el 13 de març de l'any 4 a.C.). - També sabem, segons les dades de l'historiador Flavio Josefo, que Herodes el Gran va morir en l'any 750 de Roma.
- Pel que es dedueix que Jesús ha d'haver nascut abans del 13 de març de l'any 750, es a dir 3 anys abans del calculat per Dionisi.

Un altre camí:
- Segons San Lucas, Jesús comptava amb uns trenta anys quan va ser batejat. Ara bé, com que Sant Joan Baptista va començar el seu ministeri l'any 15 del regnat de Tiberi, tenim un punt de referència.
- L'any 764 de Roma és la data més probable del principi del regnat de Tiberi. Si afegim 15 anys per a arribar al ministeri de San Juan Bautista, estem en l'any 779 de la fundació de Roma.
- Aleshores si en aquells dies Jesús tenia 30 anys, vol dir que va néixer trenta anys abans, concretament el 749 de la fundació de Roma, és a dir 4 anys abans del calculat per Dionisi.

Es a dir que la data del naixements de Jesús, tant en un cas com en l'altre seria entre l'any 3 o 5 abans de Crist, però sempre abans del que va dir Dionisi

L'estrella de Betlem.
El debat sobre l'estrella de Betlem es força vell.
- Johannes Kepler ja va escriure sobre l'estrella ja fa 400 anys.
- el famós quadre "l'adoració dels Reis" del pintor Giotto di Bandone, obra de començaments del segle XIV, sembla ser que va estar inspirat en el debat que existia sobre aquest fet.
No existeix cap document de l'època de Jesucrist que parli d'aquest fet i tots els que en parlen son posteriors a la seva època. En el Nou Testament se'n parla només en quatre ocasions i totes elles estan a l'Evangeli de Mateo.
- "... desprès de néixer Jesús de Betlem a Judea, en temps del Rei Herodes, uns mags van arribar d'Orient a Jerusalem preguntant "on està el rei dels jueus que ha nascut, perquè hem vist la seva estrella a Orient i hem vingut a adorar-lo..."
- "... aleshores Herodes va cridar en secret als mags i va esbrinar amb molt de cura el temps exacte que feia que havia aparegut l'estrella..."
- ".... i dirigint-los cap a Betlem els hi va dir: Aneuvos'en i informeu-vos be d'on es troba el nen i un cop ho sapigueu m'ho veniu a dir per que jo pugui anar-hi..."
- "... desprès d'escoltar-lo se'n van anar. I l'estrella que havien vist a Orient anava per davant d'ells, anant-se a parar tot just al cim d'on es trobava el nen..."
- "... al veure l'estrella van sentir una immensa alegria...."

El que es curiós es que Lucas també parla de la Nativitat però en cap cas fa referència a l'estrella. Aquest fet dona que pensar, i alguns historiadors interpreten el fet d'esmentar l'estrella com una manera de donar mes força al relat.

A part d'en Mateu se'n parla en altres dos escrits, un d'ells es un dels anomenats Evangelis Apoócrifs, concretament l'escrit per Santiago (contemporani de Mateo) i que diu:
- ".... vam veure com una estrella indescriptiblement gran apareixia d'entre les estrelles i va deslumbrar a totes elles de tal manera que de seguida vam saber que un Rei havia nascut per Israel..."
L'altre correspon a una carta escrita per Ignasi, uns 50 anys mes tard que Mateu.
- "...la seva llum fou indecible (que no es pot explicar) i la novetat va causar molt d'enrenou...".

El que sí queda clar és que tan Ignasi com Santiago van exagerar bastant la seva lluentor i importància. Una estrella tan brillant com per deslluir a les altres estrelles hauria hagut de ser tan brillant com la Lluna i de bon segur que mes escriptors n'haguessin parlat.

Tres teories sobre el que podria ser l'estrella de Betlem.

1) l'estrella es un mite: com que Jesús era el Rei mes gran de tots, la senyal que manifestés el seu naixement tindria que ser prou important per convèncer als no creients. Aleshores per donar importància a Jesús entre els pagans Mateu va afegir al seu evangeli un fet astronòmic espectacular.
2) l'estrella fou un miracle: si agafem literalment la descripció que en fan Mateu i Santiago aleshores només cal parlar d'un miracle, doncs les estrelles no es mouen davant la gent per guiar-los i es paren en arribar al seu destí.
3) l'estrella fou realment un esdeveniment astronòmic:

Si pressuposem que fou un esdeveniment astronòmic, i sabent mes o menys la data del naixement de Jesucrist podem començar a preguntar-nos que va estar: fou un alineament astral o una supernova el que van veure els Mags?. Encara que hi ha teories que diuen que les dues coses, es a dir que l'alineament fou l'anunci de l'autèntica estrella, es a dir de la supernova.

1) Un cometa: fins fa poc segles encara aquest tipus d'astre connotava mals auguris, es per això que es difícil d'imaginar que es deixessin portar per aquest si era un símbol que comportava desgràcies. De fet la idealització de l'estel-cometa, ens arriba, com ja he comentat abans de les pintures de l'italià Giotto.

2) Una conjunció planetària que va tenir lloc el segon semestre de l'any 7 aC. durant el transcurs del qual, Saturn i Júpiter van estar en conjunció. El febrer del 6 aC. es va convertir en una triple conjunció ja que Mart s'hi va afegir.

3) Les cròniques xineses i coreanes ens parlen d'una nova molt brillant que va aparèixer el març de l'any 5 a.C. i que es va veure a l'est, de matinada, durant forces setmanes. En la crònica "Ch'ien-han-shu" trobem una referencia interessant: "Segon any del regnat de Ch'hien-p'ing (any 5 a.C), segon mes (març): un hui-hsing (nova o supernova) va aparèixer en Ch'ien-niu durante mes de 70 dies".
Una Nova és una estrella que de cop i volta es veu involucrada en un procés explosiu i augmenta la seva lluminositat en diversos milers de vegades en poques hores. Per efecte d'aquest fenomen l'observador terrestre veu encendre's una estrella on abans no veia quasi res i tot just era perceptible. Cal no confondre amb una super-nova, ja que aquesta llibera un milió mes de vegades d'energia que una nova. Els antics astrònoms, creient que es tractava del naixement d'una estrella, van nomenar a aquests estrelles noves

En conclusió podríem dir que la conjunció planetària es podria interpretar com que quelcom estava a punt de succeir i que la nova fos realment el que es va prendre per l'estrella de Betlem i que Jesús va néixer el març de l'any 5 a.C.