Article:

Semble un acudit però no ho es

24-12-2005 Joan Anton Abellan

A vegades la gent t'explica un acudit que comença dient: hi havia un francès, un anglès,.... doncs be aquesta vegada, i us asseguro que es un fet real, podríem dir que havia un matemàtic, un químic i un informàtic....
Tot comença quan rebo per mail un correu on em diuen que miri una plana web que em sorprendrà. Com que la persona era de confiança, la miro i pregunto als meus "col·legues" de sopa d'estrelles i així segueix la història:

El mail que jo vaig enviar:

Hola:
M'han passat aquesta plana web: [1] i mira per on, com que no tinc res mes a fer, he entrat i he fet la prova, l'he repetit i l'he repetit i encara no veig on està el "truco". A veure si algú me'l pot explicar i si no li tindré que preguntar a algun astròleg. Je! Je!


LES RESPOSTES QUE EM VAN DONAR:

Resposta d'en Jaume (el matemàtic): MOLT ESCUETA
Sans innocents matemàtics. Si el nombre que penses és xy, el resultat de la operació sempre és 9x, això vol dir que és un múltiple de 9 i si mires en el quadre tots els múltiples de 9 tenen assignat el mateix símbol.

Resposta d'en Carles (el químic): LA DEL MATEMÀTIC, PERÒ AMPLIADA.
Sigui un número xy. De fet val 10x+y.
Li restem x, i y.
Queda 10x+y-x-y, que és 9x a seques, o sigui estàs multiplicant la xifra de la desena per 9, i qualsevol número que pensem sempre sortirà el mateix signe, doncs serà múltiple de 9.
A la taula tots els múltiples de 9 tenen el mateix signe, i qualsevol número que pensis sempre et donarà el símbol de la diagonal on estan els múltiples de 9, per això cada cop que entres et canvia el símbol dels múltiples de 9.

Resposta d'en Xavi (l'informàtic): (SENSE COMENTARIS)
Hi ha dues maneres de fer-ho, t'explico la que jo sé, a informàtica.
Simplement mirant el codi font del programet. (Veus les avantatges del codi obert?).
Agafa un número aleatori entre parts de 0 i 1, el multiplica per 26 i l'arrodoneix a l'enter superior. Agafa una matriu amb 29 elements (els diferents símbols). Fa un compte enrera de 99 fins a zero. Si el número que surt d'aquest compte enrera és múltiple de 9 i menor de 89 el símbol que assigna a a un número és el símbol que ocupa la mateixa posició de la matriu.
Si no compleix se li assigna un altre número aleatori.
Presenta els resultats en una taula de deu fileres.
La interpretació matemàtica de perquè és compleix només en aquestes condicions, t'ho respondrà millor en Jaume.

[Enllaç1]